Pistacjowe babeczki

Pistacjowe babeczki (1)Pistacjowe babeczki (2)

Dziś zapraszam Was na pyszne pistacjowe babeczki. Ucieszą nie tylko wielbicieli pistacji, ale też i każdego zwolennika słodkości. Idealne od tak lub do kawy czy herbaty. U nas znikają w mgnieniu oka 😉 Jak tylko uda mi się ocalić pistację (czasem to naprawdę trudne zadanie, bo chętnych do łupania jest wielu 😉 ) piekę te pyszne małe babeczki. Polecam i Wam 🙂

Pistacjowe babeczki (4)

Pistacje i inne orzechy, bakalie, przyprawy, pestki możecie nabyć w sklepie e-Dana:

logo_eDana

Pistacjowe babeczki (3)

Składniki: (na 6 sztuk)

  • 25 g obranych pistacji – wykorzystałam pistacje od e-Dana
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 4 łyżki cukru
  • 1 i 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 jajko M
  • 1/2 szklanki mleka
  • 3 łyżki oleju – u mnie ryżowy

Przygotowanie:

Obrane pistacje przekładamy do misy blendera z nożami, rozdrabniamy.

Do miski wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia, cukier i rozdrobnione pistacje, mieszamy łyżką. Następnie wbijamy całe jajko, wlewamy mleko, dodajemy olej i dokładnie wszystko mieszamy do uzyskania jednolitej masy.

Masę przekładamy do papilotek (do 3/4 wysokości), którymi wcześniej wykładamy formę na muffinki.

Pistacjowe babeczki (6) Pistacjowe babeczki (5)

Babeczki wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika (u mnie grzanie góra-dół). Pieczemy około 20 minut do tzw. suchego patyczka (czas pieczenia może się różnić w zależności od piekarnika).

Przed podaniem pistacjowe babeczki oprószamy cukrem pudrem.

Pistacjowe babeczki (1)

Smacznego

Print Friendly, PDF & Email

4 comments

Dodaj komentarz