Tradycyjna, domowa zebra, lekko wilgotna ale rozsypująca się. Sprawdzi się dla tych, którzy lubią szybkie w przygotowaniu i dosyć suche ciasta.
Składniki :
- 2,5 szklanki mąki pszennej
- 1,5 szklanki cukru
- 4 jajka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 szklanka oranżady lub wody gazowanej
- 0,5 szklanki oleju
- 1 łyżeczka aromatu waniliowego
- 2 duże łyżki kakao
Przygotowanie :
Żółtka oddzielić od białek. Białka ubijać z cukrem, następnie dodać żółtka, mąkę, olej, oranżadę, proszek do pieczenia i aromat. Do oddzielnej miski wlać część ciasta i wymieszać z kakaem.
Do tortownicy wlać odrobinę ciasta jasnego a potem na środek ciemnego. Czynność powtarzać do wykorzystania całego ciasta. Piec w 180ºC przez 50-60 minut.
Piękne zdjęcia i super przepis ;)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
Usuń