30 sierpnia 2017

Zebra



 
 
Tradycyjna, domowa zebra, lekko wilgotna ale rozsypująca się. Sprawdzi się dla tych, którzy lubią szybkie w przygotowaniu i dosyć suche ciasta.

Składniki :
  • 2,5 szklanki mąki pszennej 
  • 1,5 szklanki cukru 
  • 4 jajka 
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia 
  • 1 szklanka oranżady lub wody gazowanej 
  • 0,5 szklanki oleju
  • 1 łyżeczka aromatu waniliowego 
  • 2 duże łyżki kakao 
Przygotowanie :
Żółtka oddzielić od białek. Białka ubijać z cukrem, następnie dodać żółtka, mąkę, olej, oranżadę, proszek do pieczenia i aromat. Do oddzielnej miski wlać część ciasta i wymieszać z kakaem. 
Do tortownicy wlać odrobinę ciasta jasnego a potem na środek ciemnego. Czynność powtarzać do wykorzystania całego ciasta. Piec w 180ºC przez 50-60 minut. 

Smacznego 😊


Dziękuję 💓



2 komentarze: