wtorek, 29 sierpnia 2017

Jaglane kulki kakaowo-daktylowe [ENG]


Cacao-dates millet Energy balls



Czy wiesz, że mieszkańcy krajów arabskich nazywają daktyle "chlebem życia", a rodzącą je palmę (Phoenix dactylifera) "drzewem życia". Nic dziwnego - daktyle, zarówno te suszone, jak i świeże, są bogate w błonnik, witaminy (zwłaszcza z grupy B), związki mineralne (szczególnie potas), a także przeciwutleniacze i salicylany, które działają jak aspiryna.

Do you know that people in Arab countries call dates "bread of life", and the palm tree (Phoenix dactylifera) "the tree of life"? No wonder - dactyles, both dried and fresh, are rich in fiber, vitamins (especially from group B), minerals (especially potassium), as well as antioxidants and salicylates which work like aspirin.

Wartość energetyczna 1 kulki (z przepisu wyjdzie ok. 14 kulek): ok. 76 kcal
Energy value of 1 ball (about 14 balls out of the recipe): approx. 76 kcal


            Przygotowanie: 20 min          Dodatkowy czas: 45 min chłodzenie             Gotowe w: 50 min
            Preparation: 20 min                Extra time: 45 min chilling                            Ready in: 50 min



SKŁADNIKI | INGREDIENTS
  • kopiasta szklanka ugotowanej kaszy jaglanej  | a glass of cooked millet (ca. 180g)
  • 3 łyżki kakao  | 3 tablespoons of cocoa
  • 2 łyżki oleju kokosowego bezzapachowego dostępnego np w Rossmann  | 2 tablespoons of non-aromatic coconut oil
  • 12 szt. suszonych daktyli, np. Bakalland  | 12 pcs of dried dates
  • 1,5 łyżki miodu  | 1,5 tablespoon of honey
  • 2 łyżki kakao wymieszane z 4 łyżkami wiórków kokosowych do obtoczenia  | mix of 2 tablespoons of cocoa + 4 tablespoons of desiccated coconut for rolling the balls in

PRZYGOTOWANIE

1. Przestudzoną kaszę, olej kokosowy, daktyle, kakao i miód włóż do miski i zblenduj. 
2. Odstaw do lodówki na min. 15 min.
3. Uformuj niewielkie kuleczki, które obtocz w mieszance kakowo-kokosowej (jeśli masa będzie za rzadka włóż ją spowrotem do lodówki)
4. Odstaw do lodówki na min 30 minut.

PREPARATION


1.  Put cooled millet, coconut oil, dried dates, cocoa and honey in a blender bawl and blend until smooth.
2. Set aside in the fridge for min 15 min.
3. Take small amount of the mixture and roll into a ball, then roll through cocoa-coconut mix (if the mixture is too sticky put it back in the refrigerator)
4. Continue with the rest of the mixture, place the balls on a plate and chill in the fridge for min. 30 mins.

... Smacznego :) ... Bon appetit!


2 komentarze:

  1. Niskokaloryczne słodycze, coś dla mnie. Ciekawy przepis.

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyglądają obłędnie :)
    http://smilingshrimp.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń