Dzisiejszy przepis to przepyszny koktajl z truskawek, malin i borówek!
Czy są wśród nas osoby, które nie lubią owoców? Zwłaszcza sezonowych? Pewne jest, że są przepyszne, a do tego mają mnóstwo właściwości zdrowotnych, które korzystnie wpływają na nasz organizm. Zobaczcie sami...
Truskawki mają bardzo dobry wpływ na nasze serce. Spożywając je obniżamy poziom złego cholesterolu i utrudniamy wchłanianie tłuszczu.
Cukier w truskawkach ma niski indeks glikemiczny. Oprócz tego jedzenie truskawek pobudza białka chroniące przed cukrzycą i różnymi chorobami serca.
Borówka amerykańska ma wysokie wartości odżywcze
oraz potwierdzone przez liczne badania właściwości lecznicze. Jej owoce są
bogatym źródłem witamin oraz makro- i mikroelementów. Zawierają witaminy A, B, C, E oraz PP, cynk, potas, selen, miedź, magnez, żelazo, wapń oraz bardzo dużą
ilość antyoksydantów. Duża zawartość antyoksydantów i antocyjanów sprawia, że
borówka amerykańska jest pomocna w profilaktyce nowotworowej. Duża zawartość
antocyjanów sprawia, że zmiatane są wolne rodniki, co ma bezpośredni wpływ na
proces starzenia się organizmu. Osoby spożywające systematycznie owoce borówki
amerykańskiej mają lepszą pamięć i kondycję fizyczną.
MALINY:
Zarówno
owoce, jak i liście malin są znakomitym środkiem przeciwgorączkowym, ponieważ
pobudzają czynność gruczołów potowych, a pot – parując ze skóry – powoduje
obniżenie temperatury. Z obserwacji wynika, że napar z suszonych owoców lub
syrop ze świeżych owoców wywołują obfite wydzielanie potu po 30-60 min.
Przetwory z liści i owców malin od dawna są stosowane w celu zwalczania
gorączki w przebiegu wirusowych i bakteryjnych chorób, przebiegających z
podwyższoną temperaturą, np. grypy czy przeziębieniu, także u najmłodszych.
Dzieciom polecany jest zwłaszcza syrop z malin.
Liście
malin działają ściągająco, przeciwbakteryjnie i przeciwzapalnie. Zawarte w nich
garbniki hamują rozwój bakterii jelitowych i skutecznie zmniejszają biegunkę.
Przetwory z liści malin pomogą także w słabo nasilonych wzdęciach.
Wywołują
też nieznaczny rozkurcz mięśni gładkich, m.in. macicy, więc są pomocne w
łagodzeniu bólu miesiączkowego, ale nie mogą być nadużywane przez kobiety w
ciąży.
Nie przedłużając zapraszam po przepis!
Składniki:
1 szklanka mleka
250 g borówek
200 g mali
400 g truskawek (dałam mrożone, wcześniej odmroziłam)
Przygotowanie:
Do wysokiego naczynia dodajemy borówki, maliny i truskawki, Miksujemy dokładnie, na koniec dodajemy mleko i dokładnie mieszamy.
Do koktajlu nie dodawałam cukru, ponieważ był już wystarczająco słodki od owoców.
Koniecznie dajcie znać, czy robiliście już taki koktajl ? Jak Wam smakował?
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz