PAPRYKA FASZEROWANA RYŻEM, CUKINIĄ I KUKURYDZĄ


Prosty przepis na paprykę faszerowaną. 
Połówki papryk wypełniłam, ugotowanym wcześniej, brązowym ryżem, który wymieszałam z pastą z podsmażonych pomidorów, cukinii, czosnku i kukurydzy. Całość upiekłam w niewielkiej ilości bulionu, z którego po dodaniu koncentratu pomidorowego powstał aromatyczny sos. 
Brązowy ryż możecie zastąpić białym ryżem, a do farszu dodać pokrojonego w drobną kostkę kurczaka lub tofu. 
Papryki będą idealne na szybki obiad lub ciepłą kolację po pracy. Dzięki możliwości wcześniejszego przygotowania, świetnie sprawdzą się na wszelkiego rodzaju przyjęciach czy imprezach. Mogą być dobrym sposobem na wykorzystanie ryżu pozostałego z obiadu.
_______________________________________
SKŁADNIKI / 3 porcje
FARSZ
  • 1 szklanka suchego brązowego ryżu lub 2 szklanki ugotowanego
  • 10 g masła
  • 3 średnie czerwone papryki
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1/2 małej cukinii
  • 2 pomidory
  • 1 mała kukurydza w kolbie
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • olej np. kokosowy
  • Przyprawy: sól, świeżo zmielony czarny pieprz, szczypta chili, 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 125 g mozzarelli
SOS
  • 2 szklanki gorącego bulionu
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
DO PODANIA: jogurt naturalny, świeża bazylia
WYKONANIE
  • Ryż wsypujemy do rondla i podgrzewamy przez około 2 minuty, na średnim ogniu, często mieszając. Dodajemy 10 g masła, mieszamy i podgrzewamy 1 minutę. Dolewamy 2 szklanki gorącej wody, przykrywamy pokrywką, zmniejszamy płomień do małego i gotujemy około 30 minut, aż ryż wchłonie całą wodę. Zdejmujemy z ognia, zostawiamy pod przykryciem na 10-15 minut. Zdejmujemy pokrywkę i zostawiamy do wystygnięcia. Ostudzony ryż lekko solimy i spulchniamy widelcem.
  • Cebulę kroimy w kostkę, czosnek ścieramy na tarce, kukurydzę obieramy z liści i ostrym nożem ścinamy ziarna z kolby. Cukinię ścieramy na tarce o dużych oczkach. Skórkę pomidorów nacinamy na krzyż, zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 2 minuty. zdejmujemy skórkę, pomidory kroimy w kostkę.
  • Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju, dodajemy pokrojoną cebulę i czosnek. Smażymy 3 minuty, na średnim ogniu, często mieszając. Nie rumienimy. Dodajemy startą cukinię i kukurydzę, smażymy 2 minuty. Dodajemy pokrojone pomidory, doprawiamy solą, pieprzem, chili i suszonym oregano. Smażymy 2-3 minuty, aż płyn lekko odparuje. Dodajemy koncentrat pomidorowy i posiekaną natkę pietruszki. Mieszamy i chwilę podsmażamy. Dodajemy ugotowany ryż, mieszamy, próbujemy i ewentualnie doprawiamy do smaku.
  • Piekarnik nagrzewamy do 180℃ (góra/dół bez termoobiegu).
  • Papryki kroimy w poprzek na pół, usuwamy nasiona, doprawiamy solą i pieprzem, nacieramy oliwą. Napełniamy przygotowanym farszem i układamy w żaroodpornej formie ( u mnie okrągła o średnicy 28 cm). Podlewamy gorącym bulionem lub lekko osolona wodą ( max. do 1/3 wysokości papryk). Wstawiamy do piekarnika i pieczemy około 40 minut. Formę ostrożnie wyjmujemy na blat, bulion mieszamy z 1 łyżką koncentratu pomidorowego, a na każdej połówce papryki układamy plaster mozzarelli. Ponownie wstawiamy do piekarnika i pieczemy 5 minut. 
  • Przed podaniem dekorujemy listkami bazylii, podajemy z jogurtem naturalnym.

1 komentarz:

  1. Bardzo ciekawy farsz. Zapraszam do dodania przepisu do mojej akcji Warzywa psiankowate 2017 :)

    OdpowiedzUsuń