poniedziałek, 28 sierpnia 2017

Szaszłyki

Co prawda sezon grillowy dobiega końca, ale szaszłyki można przygotowywać i jeść cały rok wspominając letnie grille. Takie szaszłyki poza sezonem upieczemy w piekarniku lub na grillu elektrycznym w zaciszu własnej kuchni. Przepis można modyfikować i na patyczki nadziewać swoje ulubione warzywa- zimą mogą to być warzywa korzeniowe a latem pachnące pomidory. W ostatnie dni sierpnia warto rozpalić grilla i zaprosić znajomych na cudowne szaszłyki z 3 różnymi sosami. :) 




Sojowe szaszłyki z warzywami

Składniki:
6-8 kotletów sojowych
1 papryka
kawałek cukinii (3-5 cm)
5-6 pomidorków suszonych
5 plastrów ananasa
parę pomidorków koktajlowych (na każdy szaszłyk)

Marynata do kotletów:
4 łyżki ketchupu
2 łyżki sosu sojowego jasnego
1 1/2 łyżeczki przyprawy do grilla (użyłam pikantnej)
1 łyżeczka czosnku granulowanego
2 łyżeczki wody
ew. parę kropel tabasco
ew. szczypta ulubionych ziół

Sosy:

ananasowo-ketchupowy:
2-3 łyżki ketchupu
2 plastry ananasa
2-3 krople tabasco lub 1-2 szczypty ostrej papryki

musztardowy:
1 1/2 łyżki musztardy delikatesowej
2 łyżeczki syropu z agawy
mniej niż 1/2 sosu sojowego jasnego

teriyaki:
łyżka sosu teriyaki
2 łyżeczki syropu z agawy
2 szczypty sezamu

Przygotowanie:
1. Kotlety wkładamy do miseczki i zalewamy wrzątkiem. Miseczkę przykrywamy i zostawiamy kotlety do namoczenia na 10-15 min.
2. W międzyczasie przygotowujemy warzywa. Paprykę kroimy na 4 części a następnie w większe kawałki. Cukinię kroimy na plastry średniej grubości, pomidory suszone na pół, a ananasa na 4 części. Cukinię i paprykę umieszczamy w misce i mieszamy z olejem, solą i pieprzem.
3. Przygotowujemy marynatę do kotletów. Wszystkie składniki dokładnie ze sobą mieszamy. Namoczone kotlety kroimy na 2 lub 4 części i umieszczamy w marynacie. Możemy je wstawić do lodówki na pół godziny do zamarynowania lub od razu nabijać na patyczki od szaszłyków.
4. Przygotowujemy sosy.

Sos ananasowo-ketchupowy:
Plastry ananasa i ketchup blendujemy i ew. doprawiamy tabasco lub ostrą papryką, solą i
pieprzem

Sos musztardowy:
Wszystkie składniki sosu mieszamy dokładnie ze sobą.

Sos teriyaki:
Sezam podprażamy 1-2 minuty na patelni i mieszamy w miseczce z pozostałymi składnikami
sosu.
5. Przygotowujemy szaszłyki. Naprzemiennie umieszczamy warzywa i kotlety. Na koniec nabijamy pomidorka koktajlowego. Szaszłyki grillujemy aż warzywa zmiękną i kotlety się lekko przypieką. Szaszłyki możemy też przygotować w piekarniku. Piekarnik nastawiamy na 200 stopni na opcje termoobieg grill i pieczemy ok 15 min. Grillując czy piekąc musimy szaszłyki obrócić by równomiernie się opiekły.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly