poniedziałek, 28 sierpnia 2017

Bułeczki śniadaniowe 1

Uwielbiam poranki kiedy wstaje i nie muszę się nigdzie spieszyć, wtedy mogę pomyśleć o czymś pysznym na śniadanko. 
Bułeczki domowe to jest coś co uwielbiamy. Niestety ale duużo różnią się od tych w piekarni, dlatego robię je bardzo często. 
Stosuje różne przepisy choć są one bardzo podobne do siebie. Najważniejsze jest dobre wyrobienie ciasta i czas na leżakowanie. Nie zawsze mogę sobie pozwolić na oczekiwanie stąd w tym wypadku nie są tak pulchne i równe jak powinny ale i tak pyszne.
  Skala smaku 10/10- dodatek masła i jajek sprawia, że są delikatne i mięciutkie. Nie są to typowe kajzerki.




Składniki:



  • 570 g mąki pszennej (typ 480)
  • 12 g drożdży instant lub 24 g drożdży świeżych
  • 175 ml mleka + 10 ml do drożdży
  • 85 g masła (może być masło roślinne)
  • 4 łyżeczki cukru
  • 2 jajka
  • łyżeczka soli

plus:

  • rozkłócone jajko do smarowania przed pieczeniem 


  •  Drożdże rozrobić z cukrem i  odrobiną mleka. Do miski wrzucić wszystkie pozostałe składniki, a także dodać rozrobione drożdże (nie czekać aż zaczną "rosnąć"). Wymieszać ręką lub łopatką.
  •  Przełożyć na blat i wyrobić parę minut, aż ciasto będzie gładkie. Delikatnie podsypać mąką.
  •  Wyrobione ciasto włożyć do miski (moja rada: miskę uprzednio można wysmarować delikatnie olejem wtedy łatwo będzie od niej odchodzić)i przykryć ściereczką. Zostawiam na 1 h wyrastania na blacie kuchennym.
  •  Po podwojeniu objętości uformować wałek i dzielić na około 12 części – tyle bułeczek. Z każdej części formować kulkę, ja robię to w ten sposób, że zbieram brzegi do środka, wciskając je tak, jakbym chciała zawiązać sakiewkę. Wtedy kulki będą gładkie i fajnie naprężone.
  • Ułożyć na lekko omączonym papierze do pieczenia w odległości ok. 1,5 cm od siebie. Przykryć np. ściereczką i zostawić do wyrastania na 30 min. W tym czasie bułeczki ładnie podrosną i zetkną się delikatnie ze sobą nawzajem. Po tym czasie bułki smaruję z wierzchu rozkłóconym jajkiem i wstawiam na 15 minut do nagrzanego do 190°C piekarnika.
  •   A tak wyglądały moje bułeczki po wyjęciu z piekarnika]. Jajko rozkłócone na wierzchu daje ładny kolor bułeczkom  i też mniej wysychają. Bułeczki są pyszne – smacznego!

1 komentarz:

  1. The new casino on the Strip for those new to the entertainment
    The new casino on the Strip 경상남도 출장안마 for 순천 출장마사지 those new 광명 출장샵 to the entertainment casino resort has debuted a 나주 출장샵 new slot machine for those new 시흥 출장마사지 to the entertainment scene.

    OdpowiedzUsuń