Idealny arabski hummus (hummus bi tahini)

Idealny arabski hummus (hummus bi tahini)

Hummus przepis oryginalny.

Idealny arabski hummus (hummus bi tahini) powinien być jedwabiście gładki, z wyczuwalną nutą czosnku i oliwy. Właśnie taki hummusu jadałam w Qatif, Jubail, Al-Hofuf.  Najlepszy arabski hummus  to nie tylko dodatek do falafela, warzyw czy płaskich arabskich chlebów. W krajach arabskich hummus to  podstawa codziennej diety, wspólne biesiadowanie i długie godziny rozmów, wczesnym rankiem lub nocą, kiedy słońce nie jest już tak dokuczliwe. Na Bliskim Wschodzie czas płynie inaczej, wolniej, a wszechobecne słowo bukra (po polsku - jutro) najlepiej oddaje charakter mieszkańców Półwyspu Arabskiego. Zapewne dlatego tak dobrze czułam się mieszkając w Arabii Saudyjskiej, gdzie hummus i  arabski ser jogurtowy labneh były jednymi ze stałych elementów mojej diety.

Idealny arabski hummus (hummus bi tahini)






Idealny arabski hummus

  • półtorej szklanki (około 260 g) suszonej ciecierzycy (w ostateczności 2 puszki ciecierzycy po 400 g każda)
  • 3 łyżki wywaru z ugotowanej ciecierzycy
  • 3 kostki lodu lub lodowatej wody - u mnie każda kostka lodu to odpowiednik 1 łyżki wody,
  • 3 łyżki pasty sezamowej tahin, najlepszą udało mi się kupić w TureckiSklep.pl 
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 lub 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej dodanej do wody, w której moczymy ciecierzycę
  • sól i pieprz do smaku
  • opcjonalnie około pół łyżeczki mielonego kuminu 
Do przybrania: oliwa z oliwek do polania na wierzchu, duża szczypta kashmiri chilli (można zastąpić pieprzem kajeńskim albo ostrą papryką), orzeszki piniowe, plasterki świeżego ogórka obsypane słodką lub ostrą mieloną papryką, natka z pietruszki albo kolendry lub inne ulubione dodatki

Idealny arabski hummus (hummus bi tahini)

Idealny arabski hummus jak zrobić

Przeczytaj zanim zaczniesz robić hummus 

  • Po ugotowaniu ziarenko ciecierzycy powinno być idealnie miękkie, nie może być w środku białe i suche. Także ciecierzyca, którą kupujemy w puszkach lub słoikach nie jest dostatecznie miękka, dlatego warto ją jeszcze podgotować.
  • Ze względu na twarde skórki ciecierzycę miksujemy zawsze gorącą, ponieważ po wystudzeniu skórki twardnieją i trudniej jest uzyskać gładki hummus.
  • Dodatek lodu lub lodowatej wody powoduje, że hummus przybiera znacznie jaśniejszy kolor.

Z ciecierzycy suszonej: ciecierzycę wsypać do miski, zaleć dużą ilością wody z sodą oczyszczoną. (zazwyczaj na 1 szklankę suszonej ciecierzycy wlewam 3 szklanki wody). Pozostawić na 10-12 godzin. Następnego dnia odcedzić i opłukać, gotować w dużej ilości wody około 1,5 do 2 godzin.  Ugotowaną ciecierzycę odcedzić. Wywar zachować i wystudzić, im będzie zimniejszy tym lepiej.

Z ciecierzycy z puszki: Ciecierzycę odcedzić, opłukać wodą i gotować przez około 25-30 minut. Zalewę z gotowania pozostawić i dobrze wystudzić.
 
1. Do ugotowanej ciecierzycy dodać czosnek, pastę tahini, sok z cytryny, doprawić solą i pieprzem do smaku i miksować do czasu, aż pasta będzie aksamitna, bez żadnych grudek (czas miksowania zależy od mocy i jakości blendera).

2. Nie przerywając miksowania, do powstałej masy stopniowo dodać około 3 łyżek zimnego wywaru z ciecierzycy, kostki lodu (lub lodowatą wodę) i miksować do połączenia składników

3. Gotowy hummus przełożyć do płaskiej miseczki, łyżką zrobić niezbyt głębokie rowki do których będzie spływała oliwa, polać oliwą, posypać kashmiri chili lub ostrą mieloną papryką albo udekorować plasterkami świeżego ogórka lub natką pietruszki.

Podawać z pszennym pieczywem, np. takim jak chleb pita jako dodatek do falafeli, warzyw itp.

Co to jest hummus

Hummus bi tahini (czyli właśnie to, co w Europie w skrócie nazywamy hummusem) jest popularny na całym Bliskim Wschodzie i w krajach Maghrebu. To pasta z ciecierzycy, tahini i czosnku z dodatkiem soku z cytryny i oliwy. Coraz częściej sięgają po hummus także Polacy. Ma niezliczoną ilość odmian i wariantów, ale zawsze powinien mieć w składzie ciecierzycę. Po prostu nie istnieje coś takiego jak hummus bez cieciorki. Dziś podałam Wam przepis na najbardziej, moim zdaniem, klasyczny hummus bi tahini. Bez zbędnych dodatków i udziwnień.

Ten hummus nie mieści się w kanonie zrób szybko, zjedz jeszcze szybciej.
To hummus idealny, o aksamitnej gładkiej konsystencji i wyjątkowym smaku.
Inne nazwy ciecierzycy: cieciorka, groch włoski


Idealny arabski hummus (hummus bi tahini)
Idealny arabski hummus (hummus bi tahini)

Komentarze

  1. Dziś robiłam hummus z burakiem :) Uwielbiam tę pastę :)

    OdpowiedzUsuń
  2. My najbardziej lubimy klasyczny hummus, bez żadnych dodatków

    OdpowiedzUsuń
  3. Twierdzę, że z popularnej ciecierzycy puszkowej nie wyjdzie kremowy ani aksamitny.
    Tylko z ciecierzycy z puszki sprzedawanej w TKmax udało mi się uzyskać zadowalający efekt.
    Najlepszy z gotowanej!

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Drogi Czytelniku - pisząc komentarz, zgadzasz się na przetwarzanie swoich danych osobowych

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *


Blog Cztery Fajery założyliśmy niemal 9 lat temu, jako naszą podręczną książkę kucharską i swego rodzaju pamiętnik kulinarny. Dziś adresujemy go do każdego, kto kocha gotować albo dopiero rozpoczyna swoją przygodę w kuchni.

Dzielimy się z Tobą tylko tymi przepisami z których sami korzystamy. Nie znajdziesz tu nic, czego nie przyrządziliśmy ani potraw, których nigdy więcej nie ugotujemy. Każdy przepis, który opublikowaliśmy, sprawdziliśmy najpierw na sobie.


Znajdziesz tutaj zarówno dania tradycyjnej polskiej kuchni, jak i przepisy z odległych zakątków świata. Bardzo lubimy kuchnię regionalną, więc i takich receptur nie mogło zabraknąć, a ponieważ oboje jesteśmy wielkimi miłośnikami kawy, to doczekała się ona osobnego działu na blogu.

Lubimy pisać, ale jeszcze bardziej lubimy, kiedy czytacie to o czym piszemy. Będziemy wdzięczni za Wasze komentarze, bo to największa nagroda na jaką liczyć może bloger.

A teraz ugotujmy coś wspólnie
Ola i Paweł

Znajdziesz nas tutaj

Znajdziesz nas tutaj: