poniedziałek, 28 sierpnia 2017

Polędwiczki wieprzowe w sosie kurkowym z ziemniakami

Dzisiejsza propozycja na obiad to przepyszne polędwiczki w sosie kurkowym! Rozpływa się w ustach! Koniecznie musicie spróbować!


Składniki:
250 g kurek
350 g polędwiczki wieprzowej
2 łyżki masła
1/2 cebuli
50 ml bulionu (przepis TUTAJ)
160 ml śmietany 30%
1 łyżka posiekanego koperku
sól
pieprz
1/2 łyżeczki papryki słodkiej
1/3 łyżeczki ostrej papryki

Przygotowanie:


Kurki dokładnie oczyszczamy, opłukujemy i osuszamy. Cebulę obieramy, myjemy i kroimy w drobną kostkę. W garnku rozpuszczamy 2 łyżki masła. Wrzucamy cebulę co chwilę mieszamy aż się zeszkli. Dodajemy kurki, zwiększamy delikatnie ogień i smażymy przez około 2 minuty co chwila mieszając. Doprawiamy solą, pieprzem, papryką ostrą i słodką. Wlewamy bulion i doprowadzamy do odparowania przez około 1 minutę na większym ogniu. Dodajemy śmietankę oraz koperek. Zagotowujemy i zdejmujemy z ognia.


Polędwiczkę opłukujemy, osuszamy, odkrajamy błonę z boku. Kroimy na plastry nie wielkiej grubości ok. 1,5 cm. Posypujemy solą i pieprzem. Smażymy na rozgrzanej patelni z 1 łyżką masła. przez około 2 minuty z każdej strony. Usmażone polędwiczki wrzucamy do garnka z sosem kurkowym, zagotowujemy przez 2 minuty i gotowe. Podajemy z ziemniakami i do tego możemy podać np. pomidory z cebulką i śmietaną.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Blog prowadzony z pasją do gotowania. , Blogger