Jak przygotować puree z dyni ?

Jak zabrać się do takiego puree ? To bardzo proste chociaż czasochłonne.
Nastawiamy piekarnik na około 190-200 stopni.
Dynię myjemy, kroimy w na mniejsze części, wydrążamy miąższ z pestkami. Pestki można wyrzucić, można też uprażyć w piekarniku. Mi niestety one nie smakowały.
Wykładamy na blachę wyłożoną papierem naszą dynię i pieczemy około 40 minut
Gdy będzie gotowa czyli miękka to oddzielamy łyżką miąższ od skórki i następnie blendujemy.
Takie gorące puree można jeszcze podgrzać trochę w garnku i zapasteryzować w małych słoiczkach. U mnie na pewno wytrzymały do pół roku, potem mi się po prostu słoiczki pokończyły ;) Myślę, że można je trzymać nawet dłużej.
Puree można także zamrozić i przechowywać również bardzo długo. Ja właśnie skończyłam niedawno ostatnią partię z mrożonek.
Powodzenia !
Komentarze (0):
Prześlij komentarz
Subskrybuj Komentarze do posta [Atom]
<< Strona główna