27.08.2017

Jak przygotować puree z dyni ?

Dynia jest mega ciekawym warzywem. Zawiera dużo cennych dla organizmu składników.  Można z niej komponować dania obiadowe np. orientalne i rozgrzewające zupy krem z dyni, sałatki, widziałam również przepisy na kotlety z nią w roli głównej. Można też po prostu zrobić ciasto, właśnie takie jak prezentuję w tym przepisie <klik>.



Jak zabrać się do takiego puree ? To bardzo proste chociaż czasochłonne.

Nastawiamy piekarnik na około 190-200 stopni. 

Dynię myjemy, kroimy w na mniejsze części, wydrążamy miąższ z pestkami. Pestki można wyrzucić, można też uprażyć w piekarniku. Mi niestety one nie smakowały.

Wykładamy na blachę wyłożoną papierem naszą dynię i pieczemy około 40 minut

Gdy będzie gotowa czyli miękka to oddzielamy łyżką miąższ od skórki i następnie blendujemy.

Takie gorące puree można jeszcze podgrzać trochę w garnku i zapasteryzować w małych słoiczkach. U mnie na pewno wytrzymały do pół roku, potem mi się po prostu słoiczki pokończyły ;) Myślę, że można je trzymać nawet dłużej.

Puree można także zamrozić i przechowywać również bardzo długo. Ja właśnie skończyłam niedawno ostatnią partię z mrożonek.


Powodzenia !

Etykiety: ,

Komentarze (0):

Prześlij komentarz

Subskrybuj Komentarze do posta [Atom]

<< Strona główna