27.08.2017

Puszyste ciasto dyniowe

Powoli zaczyna się sezon na dynię, a ja skończyłam właśnie swoje zapasy z poprzedniego roku i będę się przygotowywać na nową partię.

Skąd pomysł na ciasto dyniowe ? Miałam zamrożony mus z dyni, który czekał na swoją kolej.
Najsmaczniejszym rozwiązaniem dla tego typu mrożonki, było wykonanie właśnie takiego prostego ciasta dyniowego.
Jest słodkie, o lekko korzennym smaku. Delikatne tak bardzo, że rozpływa się w ustach. 

Warto wprowadzić to warzywo do swojego jadłospisu, ponieważ dynia ma wiele korzystnych właściwości. Między innymi działa dobroczynnie na nasz wzrok, serce, oraz układ pokarmowy. Zawiera dużo witamin czyli: beta-karoten E, B1, B2, C, PP, kwas foliowy i pantotenowy oraz błonnik i pektyny.*

Za niedługo znowu kupię dynię i tym razem zrobię zdecydowanie więcej słoiczków niż roku ubiegłym.

Składniki:

2 szklanki mąki zwykłej lub pełnoziarnistej
3/4  szklanki cukru pudru - może być też cukier zwykły.
180 g puree z dyni, trochę więcej niż słoiczek na przecier pomidorowy - Tutaj znajdziesz rozwiązanie jak przygotować takie puree.
3 jaja
3 łyżki śmietany
1 kostka miękkiego masła
1,5 łyżeczki sody
1/2 opakowania cukru wanilinowego
1-2 łyżeczek cynamonu (ja lubię cynamon to daje 2)

Wykonanie:

Jajka, puree i masło wyciągnąć z lodówki zdecydowanie szybciej z lodówki, by miały temperaturę pokojową.
Nastawić piekarnik na około 200 stopni.

Przygotować dwie miski.
W jednej wsypujemy prawie wszystkie składniki suche tj. mąkę, sodę, cynamon- mieszamy.
W drugiej misce ucieramy mikserem masło z cukrem i cukrem wanilinowym. Potem dodajemy jaja i śmietanę.
Łączymy składniki miksując mikserem. Ciasto wylewamy na tortownicę (u mnie 24 cm) wyłożoną papierem do pieczenia**

** Ja robię tak, że z papieru do pieczenia wycinam kółko o podobnej wielkości jak blacha i nim wykładam spód. Natomiast boki nacieram masłem i posypuję bułką tartą. Według mnie sposób najwygodniejszy.

Pieczemy do suchego patyczka, u mnie jak zwykle to 40-50 min. 

Ciasto można polać lukrem czy czekoladą, posypać cukrem pudrem, czy też przełożyć masą z serka jak w marchewkowcu. Równie dobrze można podać po prostu czyste bez żadnych dodatków.

Smacznego !

*Wygraj zdrowie z naturą - A.Pawłowski, D.Szeląg, Warszawa 2017





Etykiety:

Komentarze (0):

Prześlij komentarz

Subskrybuj Komentarze do posta [Atom]

<< Strona główna