Rolady z mięsa mielonego - wołowego.

By 8/28/2017 ,


Składniki:
  • 0,5 kg mięsa mielonego wołowego
  • 1 jajko
  • 1 bułka namoczona w mleku
  • 100 g wędzonego boczku
  • 1 mała czerwona papryka
  • 100 g pieczarek
  • 1 cebula
  • 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
  • 1/2 kostki pieczeniowej do mięs
  • przyprawy: sól, pieprz, lubczyk, , papryka wędzona mielona, papryka słodka mielona
  • bułka tarta do obtoczenia roladek
Cebulę, boczek, pieczarki oraz paprykę kroimy w drobną kosteczkę. Najpierw podsmażamy na odrobinie oleju boczek oraz cebulę, następnie dodajemy pieczarki i paprykę - odstawiamy do ostygnięcia. Mięso mielone doprawiamy do smaku, dodajemy jajko oraz odciśniętą z mleka bułkę. dokładnie mieszamy, najlepiej ręką. Dzielimy mięso na 4/5 części i rozpłaszczamy na folii aluminiowej, wykładamy farsz na całej szerokości/ długości i zwijamy, boki zalepiamy formując rolady. 
Rolady podsmażamy na rozgrzanym maśle z każdej strony, zalewamy szklanką wody, dodajemy łyżeczkę koncentratu pomidorowego doprawiamy ulubionymi ziołami (u mnie bazylia, oregano, czosnek, papryka ostra mielona), dodajemy 1/2 kostki pieczeniowej i dusimy pod przykryciem około 30 minut (w między czasie obracamy rolady). W razie potrzeby zagęścić sos mąką.
Podajemy z kluskami, ziemniakami lub ryżem.


Smacznego :)

You Might Also Like

1 komentarze

Zachęcam do komentowania i zostawienia po sobie śladu :)

Komentarze anonimowe nie będą udostępniane - Ja nie dodaję postów anonimowo i chciałabym też wiedzieć z kim rozmawiam.

Pozdrawiam :)