"Sucha" sałatka vifonkowa




Jest jedyna w swoim rodzaju, bo jest... inna.

Mój narzeczony uwielbia, reszta bliskich też docenia ;)
Połączenie moich ulubionych zupek , czerwonej fasoli, ogórków konserwowych i aromatycznego kurczaka ... poezja !
Intrygująco sucha i ciekawa w smaku.
Zapraszam i ostrzegam ! Inni mogą być uprzedzeni, ale szybko się wciągną ;)
P.S. Nie lejmy wody :D


Składniki:
4 zupki od Vifon (u mnie były to dwie kurczak curry i dwie ostro kwaśne)
podwójna pierś z kurczaka
1 puszka fasoli czerwonej
1 mały słoik ogórków konserwowych
4 duże łyżki majonezu
1 kubek jogurtu naturalnego (koło 180 gram)
łyżka ziół prowansalskich
przyprawa curry 
papryka słodka
pieprz 
sól


"sypka" rozkosz


Pierś z kurczaka kroimy w niedużą kostkę. Do mięsa dodajemy do smaku (wg upodobań) curry paprykę oraz pieprz i sól. Odstawiamy do lodówki na minimum 2 godziny. Po tym czasie smażymy i odstawiamy do całkowitego wystygnięcia. Ogórki kroimy w kostkę, fasolę odsączamy. Makaron z Vifonków kruszymy na bardzo drobno do miski. Do makaronu dodajemy fasolę kurczaka oraz ogórki. Całość dokładnie mieszamy. 


W osobnej miseczce łączymy jogurt + 3 łyżki majonezu oraz zioła prowansalskie. Do powstałego sosu dosypujemy przyprawy z dwóch zupek (ja dodałam od jednej curry i ostro kwaśnej), nie dodajemy tłuszczu dołączonego do zupek !
łączymy składniki sosu i powoli , stopniowo dodajemy do pozostałych składników dokładnie mieszając, by sos dotarł do wszystkich składników. Po dokładnym wmieszaniu sosu, sałatkę ugładzamy na wierzchu smarując na wierzchu pozostałą łyżką majonezu. 


Sałatka nadaję się do jedzenia na drugi dzień, gdy makaron wchłonie sos i zrobi się miękki.


Świetnie pasuje i do grilla i do obiadu :)
.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz