sierpnia 27, 2017

PIERNIKOWY TORCIK CZEKOLADOWY





PIERNIKOWY TORCIK CZEKOLADOWY

Dzisiaj mam dla Was pyszny, a nawet przepyszny przepis, który stworzyłam specjalnie na konkurs z piernikami toruńskimi FC Kopernik. Pierniki niewątpliwie kojarzą mi się z jesienią i zimą, z ciepłymi wieczorami, pod kocykiem z kubkiem kakao w ręku. Pierniki toruńskie są jedyny w swoim rodzaju, każdy kto chociaż raz był w tym mieście, przywiózł ze sobą na sto procent chociaż jedną paczkę oryginalnych pierników. Moje ulubione to te ze zdjęcia oblane białą czekoladą z przepysznym nadzieniem. I to właśnie one zainspirowały mnie do stworzenia tego obłędnego ciasta!



SKŁADNIKI:

BISZKOPT:

- 4 jajka
- 6 czubatych łyżek cukru
- szczypta soli
- 5 łyżek mąki tortowej
- 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki kakao

Białka ubij na sztywno ze szczyptą soli. Dodaj cukier i dalej ubijaj masę robotem. Następnie dodajemy po jednym żółtku. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia, przesiej przez sitko i dodaj do masy. Wymieszaj delikatnie.
Formę kwadratową o boku 22cm, wyłóż papierem do pieczenia, wylej masę na biszkopt. 
Wstaw do piekarnika na 35 minut, temp. 170 stopni C.
Biszkopt studzimy całkowicie na kratce.


MASA CZEKOLADOWA:

- 300 ml śmietany kremówki
- 2 łyżeczki żelatyny w proszku
- 150 g gorzkiej czekolady
- 100 ml likieru czekoladowego

Biszkopt nasącz likierem czekoladowym.
Mocno schłodzoną kremówkę ubij na sztywno.
Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej bądź w mikrofali. Przestudź.
Dodawaj małym strumieniem do bitej śmietany ciągle mieszając.
Żelatynę rozpuść w 50 ml wrzątku, dodaj do masy.
Czekoladową masę wyłóż na biszkopt.

ponadto: 

-50 g gorzkiej czekolady
-1 opakowanie pierników toruńskich oblanych białą czekoladą

Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej. Polej ciasto. Na wierzch ułóż pierniki toruńskie.
Ciasto wstaw na godzinę do lodówki.
Gotowe!


Smacznego!

Przepis zgłaszam do konkursu organizowanego na: http://konkurs.kopernik.com.pl/ w kategorii WYPIEK.

Trzymajcie z całych sił kciuki!

;-)))

Miłego dnia!

#przepisnakopernika


1 komentarz:

Cześć! Dziękuję, za komentarz. Bardzo mi miło, że tutaj zaglądasz.
Pamiętaj, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na jego publikację na tej stronie, jak i twojego nicku- użytkownicy z kontem google.

Copyright © 2017 SMYKWKUCHNI