niedziela, 27 sierpnia 2017

KASZA JAGLANA Z BORÓWKAMI

Przepis na pyszne,zdrowe śniadanko.Kasza jaglana jest u nas trochę niedoceniana, a szkoda. Należy do bardzo zdrowych kasz. Dostarcza naszemu organizmowi sporo łatwo przyswajalnego białka, witamin z grupy B oraz żelaza i miedzi.Przedstawiam zatem inspirację na śniadanie - jaglankę z borówkami.

 SKŁADNIKI
Przepis na dwie porcje
120g kaszy jaglanej (na sucho)
200g borówek
2 łyżeczki miodu
200g jogurtu naturalnego
ok.30g orzechów włoskich

WYKONANIE
Kaszę jaglaną płukamy kilka razy pod bieżącą wodą,dzięki temu straci ona posmak goryczki.Wsypujemy do ok.250 ml.wrzącej wody i gotujemy ok.15 min.Kaszę mieszamy tylko raz na początku potem nie bo zrobi się taka papkowata.Lekko ostudzoną kaszę mieszamy z jogurtem i miodem.Następnie posypujemy orzechami i dodajemy borówki.Mieszamy i śniadanko mamy gotowe :).
SMACZNEGO!!!!



1 komentarz:

  1. Rzadko jadam kaszę na słodko, ale taką wersję zjadłabym z przyjemnością :)

    OdpowiedzUsuń