sobota, sierpnia 26, 2017

Tarta "malina w czekoladzie"


Maliny zalane czekoladą na kruchym cieście z orzechową nutą to idealny deser do popołudniowej kawy.Zdecydowanie jedno z moich ulubionych.Polecam


Ciasto kruche:
  • 100 g masła
  • 100 g mąki pszennej
  • 25 g mielonych pistacji
  • 25 g mielonych orzechów włoskich
  • 75 g cukru pudru
  • 1 duże lub 2 małe żółtka
  • szczypta soli
Orzechy i pistacje mielimy na mączkę.Przesianą mąkę i cukier puder wsypujemy do malaksera,dodajemy resztę składników i miksujemy,ciasto wykładamy na stolnicę i chwilę wyrabiamy.Zawijamy w folię spożywczą i wkładamy na ok.godzinę do lodówki.Schłodzone ciasto wałkujemy i wylepiamy formę do tarty.U mnie forma prostokątna o wymiarach 35x12 cm.Wierzch ciasta wykładamy folią aluminiową i wsypujemy obciążenie (groch,ryż itp).Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 190 C na ok.15-20 minut,po 10 minutach ściągamy folię i pieczemy dalej.Upieczoną tartę studzimy.

Ganasz czekoladowy
  • 250 g śmietanki 30%
  • 300 g czekolady deserowej
  • 40 g miękkiego masła
  • 200-250 g mrożonych malin*
Śmietankę doprowadzić do wrzenia.Czekoladę połamać i wrzucić do gorącej śmietanki,odstawić na ok.10 minut.Dodać miękkie masło i wymieszać do uzyskania jednolitej konsystencji.
Zamrożone maliny układamy na cieście i zalewamy wystudzoną czekoladą.Odstawiamy do stężenia czekolady.

*można użyć świeżych malin

Smacznego




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za każdy komentarz

Copyright © 2016 Anielskie wypieki , Blogger