Idealne ciasto na pizzę

Idealne ciasto na pizzę

prosty przepis na spód do pizz. 

Idealne ciasto na pizzę to co najmniej połowa sukcesu, a ciasto do pizzy z poniższego przepisu, zaczerpniętego z książki "Kuchnia smaków i zapachów. 300 przepisów na robota Kohersen MyCook" jest naszym zdaniem doskonałe. Ładnie wyrośnięte na brzegach i cienkie po środku, chrupiące na spodzie, a przy tym wyjątkowo smaczne. Jeśli wolisz grubszy spód do pizzy, to skorzystaj z przepisu Pizza jak z Pizza Hut

Z takiego ciasta na pizzę byłby dumny nawet rodowity Włoch

Z poniżej podanych proporcji otrzymaliśmy pizzę, którą najadły się trzy osoby.

Idealne ciasto na  pizzę - składniki

  • 150 ml wody
  • 20 g świeżych drożdży lub 7 g suchych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 250 g mąki (używam mąki pszennej typ 450 lub 550)
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 20 g oliwy (czasami zamiast oliwy dodaję olej kujawski rzepakowy i moim zdaniem jest to znacznie lepsze rozwiązanie)
Uwaga: przygotowywałam też ciasto z mąki do pizzy typ 00 jednego z polskich producentów, jednak nam nie przypadło do gustu.. Zamierzam niebawem zrobić pizzę z oryginalnej mąki włoskiej - ciekawa jestem czy będzie jakaś różnica w smaku

Idealne-ciasto-na-pizze

Dodatki do pizzy

Do przygotowania tej pizzy użyliśmy zaledwie kilku składników: 250 g żółtego sera, 100 g sera pleśniowego oraz po kilka dużych, ale cienko pokrojonych plastrów szynki i bekonu. Dodatkowo Paweł posypał sobie swoją porcję drobno posiekaną papryczką jalapeno. To jakich użyjecie dodatków zależy tylko od Waszej fantazji.

Idealne ciasto na pizzę przepis

Mąkę wymieszałam z suchymi drożdżami. Wszystkie składniki umieściłam w misie miksera i wyrabiałam za pomocą haka do ciast przez około 10-15  minut.
Z ciasta uformowałam kulę i pozostawiłam w ciepłym miejscu na około 1 godzinę do wyrośnięcia.

Ważne:
Gotowego ciasta nie wałkujemy, ale rozciągamy dłońmi na boki, powinno mieć grubość około 3 do 4 milimetrów. formujemy okrągły placek.

Gotowy placek posmarowałam sosem do pizzy, posypałam startym żółtym serem, ułożyłam ulubione dodatki (zazwyczaj, te które były w lodówce). Czasami posypuję pizzę drugą warstwą żółtego sera.
Pizzę ułożyłam na blasze i piekłam w piekarniku nagrzanym do 220-240 stopni (grzanie góra - dół) przez około 15 do 20 minut.

Uwaga: naszą ostatnią pizzę upiekliśmy na papierze do pieczenia, który w naszej opinii sprawdził się znacznie lepiej, niż blachy do pizzy.

Przygotowanie ciasta na pizzę w robotach termomiksujących

Do naczynia miksującego włożyć żółty ser, rozdrobnić miksując przez 10 sekund z prędkością 8, po czym przesypać do innego naczynia.
Wszystkie składniki ciasta włożyć w podanej wyżej kolejności do naczynia miksującego. Ustawić czas 2 minuty, prędkość "wyrabianie ciast".
Ciasto pozostawiam na około 15 minut w naczyniu głównym do wyrośnięcia.
Dalej postępujemy jak wyżej


Idealne-ciasto-na-pizze
Idealne ciasto na pizzę

Komentarze

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *


Blog Cztery Fajery założyliśmy niemal 9 lat temu, jako naszą podręczną książkę kucharską i swego rodzaju pamiętnik kulinarny. Dziś adresujemy go do każdego, kto kocha gotować albo dopiero rozpoczyna swoją przygodę w kuchni.

Dzielimy się z Tobą tylko tymi przepisami z których sami korzystamy. Nie znajdziesz tu nic, czego nie przyrządziliśmy ani potraw, których nigdy więcej nie ugotujemy. Każdy przepis, który opublikowaliśmy, sprawdziliśmy najpierw na sobie.


Znajdziesz tutaj zarówno dania tradycyjnej polskiej kuchni, jak i przepisy z odległych zakątków świata. Bardzo lubimy kuchnię regionalną, więc i takich receptur nie mogło zabraknąć, a ponieważ oboje jesteśmy wielkimi miłośnikami kawy, to doczekała się ona osobnego działu na blogu.

Lubimy pisać, ale jeszcze bardziej lubimy, kiedy czytacie to o czym piszemy. Będziemy wdzięczni za Wasze komentarze, bo to największa nagroda na jaką liczyć może bloger.

A teraz ugotujmy coś wspólnie
Ola i Paweł

Znajdziesz nas tutaj

Znajdziesz nas tutaj: