Ketchup z cukinii i pomidorów

Ketchup na zimę zrobiony na bazie cukinii i pomidorów. Świetna alternatywa dla zwykłego ketchupu

Ilość: 12 słoików (200 ml)

Składniki:
  • 2 średnie cukinie
  • 2 kg pomidorów lima
  • 2 cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 łyżki soli
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3 łyżeczki słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka ostrej papryki
  • 1 łyżeczka pieprzu czarnego
  • 3/4 szklanki octu



Przygotowanie:

Pomidory myjemy, sparzamy i obieramy ze skórki. Kroimy na kawałki oraz gotujemy do odparowania wody. W tym czasie cukinie obieramy, wydrążamy gniazda nasienne i ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Dodajemy 2 łyżki soli i pozostawiamy, aż cukinia puści sok na około 1 godz. Cebulę kroimy w drobną kostkę, a czosnek przeciskamy przez praskę.


Na wolnym ogniu przez około 40 min. gotujemy odciśniętą z nadmiaru wody cukinię, cebulę, czosnek i cukier. Do powstałej papki dodajemy odparowane pomidory i gotujemy razem kilka minut. Następnie wlewamy ocet, wsypujemy paprykę słodką i ostrą oraz pieprz. Całość gotujemy około 20 min. Po tym czasie wszystko blendujemy na jednolitą masę. Ketchup nakładamy do wyparzonych słoiczków, zakręcamy i pasteryzujemy około 10 min.

Smacznego!




Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

15 komentarzy:

  1. robiłam już kilka wersji i skusiłam się również zrobić kilka słoiczków z twojego przepisu, powiem szczerze, że chyba najbardziej trafia w kubki smakowe mojej rodziny

    OdpowiedzUsuń
  2. Na tym blogu znalazłam ciekawe przepisy, które autor zaprezentował w bardzo poglądowy sposób. Z tego pomysłu nasuwa się wniosek, iż potrawy są na pewno smaczne, łatwe w wykonaniu i urozmaicają menu. Dziękuję i GRATULUJĘ.
    Blog jest wart popularyzacji wśród znajomych i nie tylko.

    OdpowiedzUsuń
  3. Mam ochotę wypróbować ten przepis bo w tym roku "obrodziło"obficie pomidorami i cukiniami! :) Mam tylko pytanie - czy ocet użyty w tym przepisie jest 10%?

    OdpowiedzUsuń
  4. Super przepis�� ale bardzo czuc ocet, tzn., za duzo, a wszystkie proporcje zachowne, pomocy��

    OdpowiedzUsuń
  5. Przepis po prostu SUPEROWY, latem i jesienią robię z pomidorków, które hoduje mój Mężuś, a zimą kupuję pomidory malinowe z promocji i też robię, przecier mam na okrągło, jest "palce lizać" polecam, i dziękuję!!!

    OdpowiedzUsuń
  6. Zrobiłem, ale używając własnego octu jabłkowego. Zobaczymy co wyjdzie. Smak ok, ciekawe czy mniejsze stężenie octu niz sklepowego nie zepsuje wszystkiego podczas przechowywania.

    OdpowiedzUsuń
  7. Masakra sam ocet, ochyda szkoda tylko pieniędzy i czasu

    OdpowiedzUsuń
  8. zaden przepis na ketchup nie mowi o odzieleniu pestek z pomidorow /pomidory trzeba przetrzec przez sitko/ oczywiscie po przegotowaniu. ha.ha.ha.....

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nigdy nie oddzielam pestek od pomidorów i nie przecieram przez sitko. Wykonuje ketchup dokładnie tak jak w przepisie

      Usuń
  9. Witam😊
    Czy można użyć innych pomidorów niż same Lima?

    OdpowiedzUsuń
  10. UWAGA. W przepisie jest ogromna ilość octu, polecam dodać 1/4 tego co w przepisie i ewentualnie dolewać bo jest masakra.

    OdpowiedzUsuń