wtorek, 22 sierpnia 2017

Ciasto Styropian na jogurtach z borówkami

Do niektórych ciast zabieram się czasem kilka miesięcy, dlaczego hm nie jestem chyba przekonana na 100 procent do ich dobrego smaku. Tak było z tym plackiem, w internecie znalazłam kilka różnych przepisów w końcu zmajstrowałam swój i tak wyszło pyszne ciacho, które naprawdę warto zrobić. Zapraszam.
Skala smaku 10/10 - zamiast borówek można dodać brzoskwinie lub wiśnie. Wierzch można posypać cukrem pudrem ja jednak wole smak czekolady.





Ciasto:
3 szklanki mąki pszennej (użyłam tortowej)
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 szklanki cukru
200g masła
5 żółtek
1 opakowanie cukru wanilinowego 16g


Masa:

  • 1 litr jogurtu naturalnego typu greckiego
  • 4 czubate łyżki cukru pudru
  • 2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru (1 budyń ok. 37g)
  • 5 białek
  • 100 g wiórków kokosowych
Dodatkowo:
250 g borówki amerykańskiej
80 g białej czekolady
3 łyżki mleka

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować ciasto kruche. Z masła, cukru, żółtek, mąki i proszku do pieczenia zagnieść jednolite ciasto. Ciasto podzielić na pół, zawinąć w folię spożywczą i wstawić do zamrażalnika na 10 min. Połowę wykleić w formie prostokątnej (o wymiarach ok. 35x 24cm) wyłożonej papierem do pieczenia.
  2. Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 15min. w temperaturze 180°C, aż ciasto lekko się zarumieni.
  3. Jogurt wymieszać trzepaczką z cukrem pudrem. Następnie wmieszać przesiane przez sitko budynie w proszku - w razie konieczności można dosłodzić. Dosypać wiórki i delikatnie je wmieszać. Osobno ubić białka na sztywną pianę i też wmieszać delikatnie do masy jogurtowej. Masę wyłożyć na podpieczone ciasto. (Ciasto musi być chłodne).
  4. Na górze masy powtykać borówki.
  5. Wyciągnąć ciasto z zamrażalnika i zetrzeć je na wierzch ciasta na tarce o grubych oczkach.
  6. Ciasto piec ok. 60 min. w temperaturze 170°C. 
  7. Pozostawić na blacie do wystudzenia.
  8. 3 łyżki mleka wlać do rondelka lekko podgrzać wsypać pokrojone drobniutko kawałki czekolady. Pozostawić pod przykryciem na  kilka minut, dokładnie wymieszać i polać ciasto.
  9. Przechowywać w lodówce.

2 komentarze:

  1. Wygląda obłędnie! Widać, że domowe, ale przy tym bardzo estetyczne :) W cukierni na pewno bym zwróciła uwagę na taką kosteczkę!

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziękuje, niezmiernie mi miło za taką opinię.

    OdpowiedzUsuń