Skala smaku 10/10 - zamiast borówek można dodać brzoskwinie lub wiśnie. Wierzch można posypać cukrem pudrem ja jednak wole smak czekolady.
Ciasto:
3 szklanki mąki pszennej (użyłam tortowej)
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 szklanki cukru
200g masła
5 żółtek
1 opakowanie cukru wanilinowego 16g
Masa:
- 1 litr jogurtu naturalnego typu greckiego
- 4 czubate łyżki cukru pudru
- 2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru (1 budyń ok. 37g)
- 5 białek
- 100 g wiórków kokosowych
250 g borówki amerykańskiej
80 g białej czekolady
3 łyżki mleka
Sposób przygotowania:
- Przygotować ciasto kruche. Z masła, cukru, żółtek, mąki i proszku do pieczenia zagnieść jednolite ciasto. Ciasto podzielić na pół, zawinąć w folię spożywczą i wstawić do zamrażalnika na 10 min. Połowę wykleić w formie prostokątnej (o wymiarach ok. 35x 24cm) wyłożonej papierem do pieczenia.
- Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 15min. w temperaturze 180°C, aż ciasto lekko się zarumieni.
- Jogurt wymieszać trzepaczką z cukrem pudrem. Następnie wmieszać przesiane przez sitko budynie w proszku - w razie konieczności można dosłodzić. Dosypać wiórki i delikatnie je wmieszać. Osobno ubić białka na sztywną pianę i też wmieszać delikatnie do masy jogurtowej. Masę wyłożyć na podpieczone ciasto. (Ciasto musi być chłodne).
- Na górze masy powtykać borówki.
- Wyciągnąć ciasto z zamrażalnika i zetrzeć je na wierzch ciasta na tarce o grubych oczkach.
- Ciasto piec ok. 60 min. w temperaturze 170°C.
- Pozostawić na blacie do wystudzenia.
- 3 łyżki mleka wlać do rondelka lekko podgrzać wsypać pokrojone drobniutko kawałki czekolady. Pozostawić pod przykryciem na kilka minut, dokładnie wymieszać i polać ciasto.
- Przechowywać w lodówce.
Wygląda obłędnie! Widać, że domowe, ale przy tym bardzo estetyczne :) W cukierni na pewno bym zwróciła uwagę na taką kosteczkę!
OdpowiedzUsuńDziękuje, niezmiernie mi miło za taką opinię.
OdpowiedzUsuń