środa, 23 sierpnia 2017

Batoniki z masłem orzechowym, migdałami i żurawiną

Od września rozpoczynamy przygodę ze szkołą! Nie wiem, kto jest tym faktem bardziej podekscytowany - przyszła pierwszoklasistka, czy jej rodzice. Z końcem wakacji czeka nas wiele zmian organizacyjnych, więc korzystając z okazji, że dzieci są u dziadków już teraz rozpoczęłam przygotowania. Wyprawka szkolna już czeka, w pokojach porządek i nowe szafki na szkolne akcesoria. Pojemnik na drugie śniadanie i podwieczorek zakupiony... No właśnie. W przedszkolu mieliśmy zapewnione i śniadanie i obiad i podwieczorek. Można dyskutować o jakości i wartościach odżywczych tych dań, ale jednak żywienie dziecka do godz 16.00 mieliśmy zapewnione. W szkole mamy tylko obiad, więc o całą resztę trzeba zadbać we własnym zakresie. Trzeba będzie wcześniej wstać (o zgrozo!), żeby przygotować i zapakować całą tę wałówkę. Oczywiście plan jest taki, żeby było smacznie, ale i zdrowo. Przeszukuję książki kulinarne, także te wszelkich specjalistek od fitnessu, polskie i zagraniczne portale w poszukiwaniu wartościowych przekąsek - batonów, ciastek, kulek mocy. Na początek cudowne batoniki z masłem orzechowym, płatkami owsianymi, migdałami i żurawiną - żadne sklepowe im nie dorównają!


Składniki
(12 niedużych batoników)

1/2 szklanki płatków owsianych górskich
1/2 szklanki suszonej żurawiny
1/2 szklanki płatków migdałowych lub posiekanych migdałów
1/2 szklanki dobrego masła orzechowego (100% orzechów)
2-3 łyżki cukru trzcinowego
1 łyżka oleju rzepakowego
1/2 łyżeczki cynamonu
2 białka z jaj średniej wielkości (żółtka można wykorzystać do kruchego ciasta)
szczypta soli

Przygotowanie

  • W misce wymieszać suche składniki: płatki owsiane, migdały, cynamon, cukier, sól i żurawinę, którą wcześniej warto posiekać na mniejsze kawałki.
  • Masło orzechowe wymieszać z olejem.
  • Białka jaj roztrzepać i dodać do masła orzechowego, mieszać, aż do połączenia składników. 
  • Wymieszać suche składniki z masłem orzechowym. 
  • Masę nałożyć do formy (24x14 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Równo rozprowadzić po całej powierzchni. Warto na wierzchu położyć kawałek pergaminu i wygładzić ciasto dłońmi. 
  • Piec 30 minut w temperaturze 150 stopni. Wyjąć z piekarnika i pozostawić do wystygnięcia w formie. Po wyjęciu z formy warto zebrać nadmiar tłuszczu ręcznikiem papierowym. 
  • Po całkowitym wystudzeniu pokroić placek na 12-14 batoników.