środa, 23 sierpnia 2017

Domowe masło

Ostatnio będąc w sklepie zauważyłam śmietanę 42% i koniecznie chciałam spróbować zrobić z niej masło. Muszę Wam powiedzieć, że wyszło genialne! Wiadomo, że najlepiej sprawdziłaby się śmietana od rolnika. Ale jak to mówią jak się nie ma co się lubi, to się lubi co się ma :). Przepis jest banalnie prosty! Potrzeba tylko jednego składnika.



Składniki:
śmietanka 42% - mocno schłodzona

Przygotowanie:
Schłodzoną śmietankę przelewamy do wysokiego naczynia i ubijamy do momentu oddzielenia się tłuszczu od maślanki (przy użyciu miksera zajmie to ok. 7-8 minut, a robota kuchennego – 5 minut).
Po pojawieniu się kuleczek tłuszczu  i wydzielenia się maślanki przerywamy miksowanie. Odcedzamy maślankę na sitku (można ją później wypić), masło opłukujemy w zimnej wodzie i nadajemy kształt jaki chcemy uzyskać. Gotowe masło schładzamy w lodówce.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Blog prowadzony z pasją do gotowania. , Blogger