niedziela, 19 marca 2017

Pomarańczowa drożdżówka z rodzynkami


Drożdżówka, która powali Was swoją delikatnością, puszystością i cudownym aromatem :). I w żadnym z tych określeń nie ma cienia przesady ;). To ciasto drożdżowe, które wprost rozpływa się w ustach - ze sporą ilością masła, żółtek i skórki otartej z pomarańczy. Rodzynki namoczone w rumie dodają mu charakteru, a lukier jest przysłowiową "kropką nad i" ( samo ciasto jest mało słodkie, więc lukier jest tu moim zdaniem nieodzowny, dosładza całość ). Można tu oczywiście dokonać własnych modyfikacji, np. skórkę z pomarańczy zamienić na skórkę z cytryny, rodzynki na żurawinę, a rum całkiem pominąć...ale jeżeli macie możliwość, to z tego ostatniego składnika nie rezygnujcie ;). W związku z tym, że powoli myślimy już o świętach wielkanocnych podpowiem, że drożdżówkę tę można upiec w klasycznej formie na babkę...więc może będzie to Wasze świąteczne ciasto? :). Polecam :).


Składniki na ciasto:
  • 380 g mąki pszennej
  • 30 g drożdży
  • 5 żółtek
  • 1 całe jajko
  • 200 ml letniego mleka
  • 100 masła
  • 80 g cukru
  • szczypta soli
  • skórka otarta z 1 średniej pomarańczy, wyszorowanej i sparzonej
  • 120 g rodzynków
  • 60 ml ciemnego rumu
Lukier:
  • około 2/3 szklanki cukru pudru
  • rum pozostały z moczenia rodzynek lub świeżo wyciśnięty sok z pomarańczy ( ewentualnie sok z cytryny lub woda ), albo pół na pół - około 3 - 4 łyżki
Wykonanie:

Wieczór wcześniej rodzynki umieścić w miseczce i zalać rumem, wymieszać, przykryć i odstawić na całą noc. Następnego dnia rodzynki odcedzić na sitku ( rum pozostały po odcedzeniu rodzynek zachować ).


Ciasto:

Zrobić rozczyn z drożdży; w tym celu pokruszone w miseczce drożdże rozetrzeć z 1 łyżeczką cukru. Gdy staną się płynne dodać 1 łyżkę mąki i dokładnie wymieszać, aby nie było grudek. Następnie dolać odrobinę letniego mleka i wymieszać. Rozczyn powinien mieć konsystencję gęstej śmietany. Rozczyn odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
UWAGA: Składniki do rozczynu odejmujemy z odmierzonych składników na ciasto.

Masło roztopić i odstawić, aby przestygło.

Do miski przesiać mąkę pszenną, wymieszać ją z cukrem, solą oraz skórką z pomarańczy. Dodać żółtka, jajko, mleko oraz wyrośnięty rozczyn i wymieszać wszystko razem do połączenia. Następnie dodać roztopione masło oraz rodzynki i wyrabiać ciasto przez około 10 - 15 minut. Ciasto będzie bardzo rzadkie ( moje było prawie lejące ), ale nie dosypywać więcej mąki ( ciasto po wyrośnięciu zmieni nieco swoją konsystencję ). Wyrobione ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia/do podwojenia objętości - około 1,5 godziny. 

Przygotować formę keksówkę o wymiarach dolnych około 28 x 9 cm - wysmarować ją masłem i oprószyć mąką lub bułką tartą. 

Wyrośnięte ciasto ponownie krótko wyrobić. Przełożyć je do przygotowanej formy, wyrównać. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na drugie wyrastanie -  na około 25 minut. Ciasto powinno wyrosnąć prawie do brzegów formy.

Po tym czasie ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 170°C i piec przez około 30 minut, do suchego patyczka. Upieczoną drożdżówkę chwilę przestudzić w formie, następnie wyjąć z formy i przełożyć na kratkę, odłożyć do całkowitego wystudzenia.

Wystudzone ciasto polukrować.


Lukier:

Cukier puder umieścić w miseczce, dodać rum lub sok z pomarańczy ( u mnie pół na pół ) i rozetrzeć grzbietem łyżki do otrzymania gładkiego lukru. Konsystencję lukru kontrolować poprzez dodanie cukru pudru - jeśli będzie zbyt rzadki lub dodanie płynu - jeśli będzie zbyt gęsty.


Smacznego :)

2 komentarze:

  1. Bardzo lubimy drożdżowe ciasta. Twoje wygląda smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :) Ja też bardzo lubię wszelkie drożdżowe wypieki :) Bardzo polecam tę drożdżówkę, pozdrawiam :)

      Usuń

Łączna liczba wyświetleń

 

Opowieści z piekarnika Template by Ipietoon Cute Blog Design

Blogger Templates