niedziela, 20 sierpnia 2017

Migdałowa szachownica


Jeśli znacie Metrowca ( a znacie na pewno, przynajmniej z nazwy ), to te ciasto, to właśnie taki Metrowiec, tyle że złożony w taki sposób, aby w przekroju powstała kratka, tudzież szachownica :). Tym samym, jest to bardziej efektowna wizualnie wersja tego wypieku :). Osobiście je uwielbiam; niby w smaku proste i bez większych fajerwerków, ale ma w sobie to coś, co już od czasów dzieciństwa mnie w nim urzeka...puszyste, piaskowe ciasto, krem budyniowy i gruba warstwa czekoladowej polewy - to chyba właśnie to :). Każdy, kto choć raz się zetknął z tym przepisem, wie, że to stara receptura, spotykana w pożółkłych zeszytach z przepisami naszych mam i babć...:). Ja tym razem wykonałam je w wersji lekko migdałowej, dodając zarówno do ciasta jak i do kremu, naturalnego ekstraktu z migdałów. Można oczywiście aromat migdałowy zamienić na inny - waniliowy lub rumowy, wedle gustu. Dla mnie to ciasto w klimacie migdałowym jest jeszcze smaczniejsze. Choć wykonanie wydaje się skomplikowane, to zapewniam, że wcale tak nie jest. Aha, jeszcze jedno - tak jak w przypadku tradycyjnego Metrowca, tak i tu wychodzą dwa ciasta, więc miejcie to na uwadze zabierając się za pieczenie ;). Polecam :).

W związku z tym, że ciasto jest dość pracochłonne, ciasta polecam upiec dzień wcześniej; łatwiej będą się też dzięki temu przekrawać.

Składniki na ciasto jasne:
  • 240 g mąki pszennej tortowej ( 1,5 szklanki )
  • 4 duże jajka
  • 165 g cukru ( 3/4 szklanki )
  • 8 łyżek oleju
  • 8 łyżek letniej wody
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka ekstraktu z migdałów lub 0,5 łyżeczki sztucznego aromatu migdałowego
Składniki na ciasto ciemne:

Wszystkie składniki tak samo jak do ciasta jasnego, z tym, że odejmujemy 3 łyżki mąki pszennej i w to miejsce dodajemy 3 łyżki przesianego kakao.

Krem budyniowo - maślany:
  • 600 ml mleka
  • 2 żółtka
  • 110 g cukru ( 0,5 szklanki )
  • 1 łyżeczka cukru wanilinowego
  • 3 czubate łyżki mąki pszennej
  • 3 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
  • 200 g masła, w temperaturze pokojowej
  • 1 - 2 łyżeczki ekstraktu z migdałów lub kilka kropel sztucznego aromatu migdałowego
Polewa czekoladowa:
  • 200 g czekolady gorzkiej lub deserowej lub pół na pół 
  • 150 ml śmietany kremówki 30% lub 36%
Dodatkowo:
  • płatki migdałów lub wiórki kokosowe do posypania ciasta
Wykonanie:

Ciasto jasne:

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Mąkę pszenną oraz proszek do pieczenia wymieszać i przesiać.

Białka oddzielić od żółtek. Żółtka utrzeć z cukrem na bardzo jasną i puszystą masę. Następnie cienkim strumieniem wlewać na zmianę olej i wodę ( w kilku turach ) cały czas miksując. Dodać ekstrakt/aromat migdałowy i zmiksować. Wsypać przesiane suche składniki i wymieszać szpatułką lub łyżką do połączenia.

Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Wmieszać ją bardzo delikatnie do ciasta ( najlepiej robić to szpatułką, nabierając powietrza od spodu ). 

Ciasto przelać do keksówki o wymiarach dolnych około 29 x 9 cm,  wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką lub bułką tartą, wyrównać. Piec około 45 minut w temperaturze 170°-175° C, do suchego patyczka. Po upieczeniu przez kilka minut przestudzić w foremce, następnie przełożyć na kratkę i odłożyć do całkowitego wystudzenia.

Ciasto ciemne:

Wykonanie jak powyżej.

UWAGA: Oba ciasta urosną z górką, dodatkowo ciasto kakaowe może wyrosnąć ciut niższe niż ciasto jasne. Z obu ciast należy ściąć wybrzuszenie i tak wyrównać, aby oba miały podobną wysokość ( przyda się dobry, długi nóż z piłką ).



Krem budyniowo - maślany: 

200 ml mleka, żółtka oraz obie mąki zmiksować na bezgrudkową masę.

Pozostałe mleko zagotować z cukrem i cukrem wanilinowym. Gdy zawrze, zdjąć z ognia i mieszając rózgą kuchenną wlać zmiksowaną mieszankę. Postawić z powrotem na palnik i nie zaprzestając mieszania doprowadzić do zagotowania ( należy mieszać energicznie, aby nie zrobiły się grudki ). Gdy budyń zabulgocze zdjąć go z ognia i przykryć folią spożywczą w taki sposób, aby dotykała jego powierzchni, odstawić do całkowitego wystudzenia.

Masło utrzeć/zmiksować na puszystą, jasną masę. Stopniowo dodawać wystudzony budyń, miksując po każdym dodaniu do połączenia.
UWAGA: Nie należy miksować zbyt energicznie; najlepiej robić to powoli na średnich obrotach miksera; zbyt szybkie miksowanie może doprowadzić do zwarzenia się kremu.

Do gotowego kremu dodać ekstrakt/aromat migdałowy i zmiksować. Można też dodać alkoholu - np. łyżkę likieru Amaretto, wódki lub spirytusu.

Jeśli krem od razu po przygotowaniu jest zbyt rzadki, włożyć go do lodówki do lekkiego stężenia.


Złożenie ciasta:

Oba ciasta ( już wyrównane ) przekroić poziomo na 3 równe placki, następnie wymienić środkowe placki - powinno powstać jedno ciasto biało - czarno - białe i drugie czarno - biało - czarne:




Odłożyć około 5 łyżek kremu ( do posmarowania wierzchu i boków ). Pozostały krem podzielić na 8 w miarę równych części ( tyle razy będziemy przekładać nasze ciasta, a takie podzielenie kremu ułatwi jego dozowanie ).

Oba ciasta przełożyć kremem ( 4 odłożone części ), przy składaniu lekko dociskając do siebie warstwy. Następnie każde z ciast pokroić wzdłuż na 3 równe pasy i ponownie wymienić części środkowe. Powstałe pasy posmarować od wewnątrz pozostałym kremem i skleić:



Wierzch i boki obu ciast posmarować odłożonym kremem ( tu warstwa kremu nie musi być gruba, chodzi tylko o lekkie wyrównanie kremem i "zatkanie" nim dziurek w cieście, aby polewa w nie nie wsiąkała ). Włożyć do lodówki na około 2 godziny.


Polewa czekoladowa:

Czekoladę posiekać.

Śmietanę kremówkę przelać do garnuszka, postawić na palniku i mocno podgrzać, prawie do wrzenia. Zdjąć z ognia, dodać posiekaną czekoladę i odstawić na około 2 minuty. Po tym czasie dobrze wymieszać do uzyskania jednolitej, gładkiej polewy czekoladowej. Odstawić do przestudzenia i lekkiego zgęstnienia.

Gęstniejącą polewę ( ale wciąż lekko ciepłą ) wylać na schłodzone ciasta ( dla ułatwienia można podzielić ją sobie na pół ). Szpatułką lub szerokim nożem rozprowadzić polewę równomiernie po wierzchu i po bokach ciast ( na schłodzonym cieście polewa szybko zastyga ). Wierzch posypać płatkami migdałów lub wiórkami kokosowymi. Wstawić do lodówki najlepiej na kilka godzin, aby całość dobrze się zestaliła.


Smacznego :)




6 komentarze:

  1. haha, roboty niemało ale brawa, brawa .... podkradam

    OdpowiedzUsuń
  2. Zrobilam dzisiaj , wyglada i pachnie swietnie , jutro sprobuje z przyjaciolmi :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Długo się przymierzałam do tego ciacha ale........ pychotka!!!! Jeden minus.....za szybko znika!

    OdpowiedzUsuń

Łączna liczba wyświetleń

 

Opowieści z piekarnika Template by Ipietoon Cute Blog Design

Blogger Templates