Ciasteczka owsiano- kokosowe z morelą

Pyszne słodkości smakiem przypominające kokosanki dzięki dużej zawartości kokosa.
Takie ciasta to fajna przekąska na wynos.


Składniki:
szklanka płatków owsianych
szklanka wiórek kokosowych
łyżka otrąb owsianych
150 g suszonej moreli
łyżka miodu
łyżka oleju
jajko

Przygotowanie
Morele drobno siekamy.
Wszystkie składniki dokładnie mieszamy.
Wykładamy - formując na kształt okrągłych i płaskich ciastek - na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Masa będzie dość sypka.
Pieczemy w temperaturze 170 stopni przez 20 minut.

Wyjmujemy z piekarnika i czekamy aż będą chłodniejsze i dopiero wtedy zdejmujemy z blachy-  w tym czasie nabiorą odpowiedniej konsystencji-  chrupkie z zewnątrz i mięciutkie w środku.




Komentarze

  1. Mnie tu dawno nie było, a tu proszę takie pyszności ;) Polecam też ciasteczka z masłem orzechowym. Przepis u mnie na blogu ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jako nie miłośnikowi wiórków kokosowych czym radzisz je zastąpić? Bo kombinacja pozostałych składników brzmi bardzo zachęcająco.

    OdpowiedzUsuń
  3. Ciasteczka wyglądają niesamowicie apetycznie :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda rewelacyjnie! Istne arcydzieło :-) Palce lizać. Pozdrawiam i bardzo dziękuje

    OdpowiedzUsuń
  5. Pewnie bardzo zdrowe rozwiązanie, co? :) A jakie są w smaku? Dość słodkie?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak są słodkie:) można zmniejszyć ilość moreli, wtedy będą mniej słodkie:)

      Usuń
  6. Świetny pomysł na zdrowe ciasteczka :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz