wtorek, 22 sierpnia 2017

Rewelacyjny ketchup z cukinii

Dziś przepis na pyszny ketchup z cukinii. W smaku jest idealny. Na początku trochę sceptycznie nastawiona byłam na smak tego ketchupu. Ale po spróbowaniu stwierdziłam, że najlepszy jaki jadłam ! Koniecznie spróbujcie ! A nie zawiedziecie się!


Składniki (z tych proporcji wyszły mi 4 słoiki po 330 ml):
800 g cukinii bez skóry i pestek
1 cebula
1 płaska łyżeczka soli
1  nie pełna szklanka cukru ( dałam jakieś 3/4 szklanki cukru)
1 łyżeczka papryki ostrej
1 łyżeczka papryki słodkiej
300 g koncentratu pomidorowego
1/3 szklanki octu 

Przygotowanie:
Cukinię obieramy ze skórki, usuwamy pestki, ścieramy na tarce o grubych oczkach. Cebulę kroimy w piórka. W misce zasypujemy cebulę i cukinię solą i zostawiamy na 12 godzin. Po upływie tego czasu warzywa miksujemy blenderem. Dodajemy cukier, paprykę, koncentrat pomidorowy, wszystko mieszamy łyżką i gotujemy około 30 minut. Co chwilę mieszając, by ketchup nie przypalił się. Na koniec dodajemy ocet. Mieszamy i gorący wlewamy do słoiczków wcześniej wyparzonych. Zakręcamy i stawiamy nakrętką do dołu. I tak trzymamy aż ketchup w słoiku przestygnie.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Blog prowadzony z pasją do gotowania. , Blogger