musli

 

 

 

 

 

musli

 

 

Musli uwielbiam!

Moja rodzina podziela moją miłość do pieczonego musli.

Dzieci traktują takie musli jak przekąskę wsypując sobie do miseczki i podjadając np przy czytaniu książki czy słuchaniu audiobooka.

Pieczone musli z ulubionymi dodatkami w słoju w szafce to rzecz, którą warto mieć zawsze na stanie, bo po to pomysł na zdrowe i smaczne śniadanie wtedy kiedy nie mamy na nie pomysłu czy ochoty by przygotowywać coś bardziej pracochłonnego.

 

 

 

 

 

 

PRZEPIS NA MUSLI

Składniki na musli:

3 szkl płatków owsianych pełnoziarnistych tzw górskich

1 marchew

2 łyżki pestek słonecznika

3 łyżki oleju

4-5 łyżek miodu lub syropu z agawy

1/2 łyżeczki cynamonu

1 łyżeczka ekstraktu waniliowego – tutaj przepis

dodatkowo:

2 garście orzechów włoskich

2 garście zbożowych kulek czekoladowych

1 garść rodzynek

1 garść posiekanego suszonego jabłka – przepis

 

 

Jak zrobić Musli:

Marchew obieramy ze skórki i ścieramy na tarce o dużych oczkach.

Do marchwi dodajemy olej, miód, cynamon, wanilię i mieszamy.

Do marchwi dodajemy płatki owsiane i słonecznik, mieszamy wszystko dokładnie.

Płatki zostawiamy na kilkanaście minut by zmiękły i przeszły smakiem i aromatem.

Blachę piekarnika wykładamy papierem do pieczenia, wysypujemy musli i rozgarniamy równą warstwą.

Pieczemy w 180st ok 30-40 min mieszając i przekręcając łopatka płatki. Nie spuszczamy z oczu musli bo lubi się przypalić.

Kiedy płatki są zrumienione i wysuszone, wyjmujemy blachę z piekarnika, dodajemy wszystkie bakalie i dodatki, mieszamy i rozgarniamy warstwę by szybciej wystygła.

Do słoika przekładamy już zimne musli pieczone.

 

 



 

musli

 

 

 

 

 

Zobacz też:

 

musli_z_dynia  Musli pieczone z dynią

 

musli_crunchy_bananowe  Musli crunchy bananowe

 

Crunchy domowe – przepis  Crunchy domowe – przepis

 

musli  Granola z jabłkiem

 

Granola piernikowa   Granola piernikowa



musli  Pieczone musli z chałwą

 

kefir_z_musli  Kefir z musli i brzoskwinią