Musli uwielbiam!
Moja rodzina podziela moją miłość do pieczonego musli.
Dzieci traktują takie musli jak przekąskę wsypując sobie do miseczki i podjadając np przy czytaniu książki czy słuchaniu audiobooka.
Pieczone musli z ulubionymi dodatkami w słoju w szafce to rzecz, którą warto mieć zawsze na stanie, bo po to pomysł na zdrowe i smaczne śniadanie wtedy kiedy nie mamy na nie pomysłu czy ochoty by przygotowywać coś bardziej pracochłonnego.
PRZEPIS NA MUSLI
Składniki na musli:
3 szkl płatków owsianych pełnoziarnistych tzw górskich
1 marchew
2 łyżki pestek słonecznika
3 łyżki oleju
4-5 łyżek miodu lub syropu z agawy
1/2 łyżeczki cynamonu
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego – tutaj przepis
dodatkowo:
2 garście orzechów włoskich
2 garście zbożowych kulek czekoladowych
1 garść rodzynek
1 garść posiekanego suszonego jabłka – przepis
Jak zrobić Musli:
Marchew obieramy ze skórki i ścieramy na tarce o dużych oczkach.
Do marchwi dodajemy olej, miód, cynamon, wanilię i mieszamy.
Do marchwi dodajemy płatki owsiane i słonecznik, mieszamy wszystko dokładnie.
Płatki zostawiamy na kilkanaście minut by zmiękły i przeszły smakiem i aromatem.
Blachę piekarnika wykładamy papierem do pieczenia, wysypujemy musli i rozgarniamy równą warstwą.
Pieczemy w 180st ok 30-40 min mieszając i przekręcając łopatka płatki. Nie spuszczamy z oczu musli bo lubi się przypalić.
Kiedy płatki są zrumienione i wysuszone, wyjmujemy blachę z piekarnika, dodajemy wszystkie bakalie i dodatki, mieszamy i rozgarniamy warstwę by szybciej wystygła.
Do słoika przekładamy już zimne musli pieczone.
Zobacz też:
Dzień dobry,
jestem zachwycona Pani blogiem, korzystam z przepisów, polecam koleżankom. Dziękuję!