Budyń czekoladowy bez mleka

Budyń czekoladowy to szybki i prosty w wykonaniu deser. Pokochają go nie tylko dzieci. Doskonale smakuje z dodatkiem owoców sezonowych. W wersji z syropem klonowym i karobem możemy taki budyń podać 10 miesięcznemu dziecku. Kakao i miód mogą być spożywane przez maluchy najwcześniej po ukończeniu 1 roku życia.Budyń czekoladowy bez mleka

  • 1 szklanka mleka owsianego (lub innego roślinnego)*
  • 1 łyżka masła klarowanego (lub oleju kokosowego)
  • 1 żółtko jajka
  • 1 łyżka syropu klonowego/miodu
  • 1 czubata łyżka kakao (można je zastąpić karobem)
  • 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej

W rondelku rozgrzewamy pół szklanki mleka owsianego wraz z łyżką masła. W międzyczasie w miseczce mieszamy pół szklanki mleka z żółtkiem jajka, łyżką miodu, czubatą łyżką mąki ziemniaczanej oraz czubatą łyżką kakao.

Gdy mleko w rondelku się zagotuje, zmniejszamy gaz. Masę kakaową powoli przelewamy do gotującego się mleka cały czas mieszając. Zagotowujemy. Gdy budyń zgęstnieje mieszamy jeszcze chwilę, by pozbyć się wszystkich grudek i wyłączamy. Gotowe!

Uwaga! Nie należy próbować budyniu łyżką, którą się go miesza. Jeśli enzymy znajdujące się w ślinie dostaną się do budyniu, może on nie zgęstnieć.

* Przepis na mleko owsiane oraz mleko kokosowe znajdziecie na moim blogu.

W zakładce Dla niemowląt znajdziecie więcej przepisów dla maluchów. Jeszcze więcej inspiracji i przepisów dla starszych dzieci odnajdziecie w zakładce Dla dzieci.

3 komentarze Dodaj własny

Dodaj komentarz