poniedziałek, 21 sierpnia 2017

Francuska zupa cebulowa


Zupa dość kontrowersyjna. Zdania na jej temat są podzielone, ma wielu zwolenników, ale też przeciwników. Kto już próbował?
Ja od bardzo dawna zbierałam się do zrobienia tej zupy. Bardzo mnie interesował jej smak, ponieważ wcześniej nie miałam z nią styczności. Nadarzyła się okazja, żeby ją wykonać, więc zabrałam się do pracy.

FRANCUSKA ZUPA CEBULOWA


Składniki:
1 kg cebuli
4 łyżki masła
200 ml wina wytrawnego
600 ml bulionu
4 łodyżki tymianku
bagietka, masło, ser

Przygotowanie:
Cebulę kroimy  w pióra i podsmażamy na maśle, aż się zeszkli. Dodajemy listki tymianku, wlewamy wino i gotujemy, aż prawie całe wino odparuje, mieszamy aby nie przypalić cebuli. Wlewamy bulion, gotujemy. Na końcu doprawiamy do smaku solą i pieprzem. 

Bagietki pokrojone w kromki  smarujemy masłem i podsmażamy na suchej patelni, a kiedy się zarumienią posypujemy startym serem  lub podpiekamy w piekarniku z serem 





1 komentarz: