niedziela, sierpnia 20, 2017

Kakaowa rolada z porzeczkami





Biszkoptowa rolada z bitą śmietaną i świeżymi porzeczkami. Delikatna,lekka i pyszna.

Rolada biszkoptowa
  • 6 jajek
  • 100 g cukru
  • 60 g mąki pszennej
  • 20 g kakao
  • 50 g mąki ziemniaczanej
Żółtka utrzeć na puszystą masę.Białka ubić na sztywną pianę,wsypując cukier w trakcie ubijania.Do masy żółtkowej wrzucić pianę i wymieszać drewnianą łyżką.Przesiane mąki z kakao delikatnie połączyć z masą.Blachę,która jest załączona do piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia.Wyłożyć ciasto i równo rozprowadzić po całości .Wstawić do nagrzanego piekarnika 200ºC i piec 10 minut.Po upieczeniu gorący placek biszkoptowy wyrzucić na wilgotną ściereczkę kuchenną,zdjąć papier a wierzch ciasta również przykryć wilgotną ściereczką.Pozostawić do całkowitego wystudzenia.

Bita śmietana
  • 400 ml śmietanki 36%
  • 5 łyżek cukru pudru
  • łyżka cukru wanilinowego
  • czerwone porzeczki
Dobrze schłodzoną śmietankę ubić na sztywno z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym.Równo rozsmarować na wystudzonej roladzie,na wierzch poukładać czerwone porzeczki lekko dociskając..Pomagając sobie ściereczką zwinąć placek z nadzieniem.Posypać cukrem pudrem.Schłodzić i przechowywać w lodówce.









Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za każdy komentarz

Copyright © 2016 Anielskie wypieki , Blogger