Dziękuje siostrzyczka, masz smaczne pomysły. 

Ciasto

Wykonanie ciasta – Mąkę i proszek do pieczenia przesiać na stolnicę, dodać masło i posiekać za pomocą noża. Musi powstać tzw kruszonka. Dodać cukier, żółtka i szybko zagnieść. Ciasto podzielić na dwie części i w oddzielnych woreczkach włożyć do zamrażalnika na 30 minut.

Kruche ciasto

Wykonanie budyniu brzoskwiniowego –  brzoskwinie odcedzić. Brzoskwinie przekroić na pół i odłożyć na bok. Do syropu z brzoskwiń dodać tyle wody żeby uzyskać 700 ml płynu. Budynie rozmieszać w małej ilości płynu. Pozostały płyn wlać do garnka, dodać skórkę z cytryny, cukier i zagotować. Do gotującego się soku wlać rozmieszany proszek budyniowy. Cały czas mieszać i gotować aż budyń zgęstnieje. Odstawić do ostudzenia.

Wykonanie ciasta – wyjąć ciasto z zamrażalnika. Dno blaszki wyłożyć papierem do pieczenia, zetrzeć jedną część ciasta na tarce o dużych oczkach. Wstawić blaszkę do piekarnika nagrzanego do 180 C i piec 15 minut.

Pianka budyniowa – Białka ubić na sztywną pianę, podczas ubijania dodać cukier i cukier waniliowy. Następnie dodać proszek budyniowy i powoli wlewać olej, nie przerywając ubijania.

Dalsze wykonanie ciasta – na podpieczony dół rozłożyć budyń brzoskwiniowy na to brzoskwinie. Teraz rozłożyć piankę budyniową i zetrzeć drugą część ciasta.

Pieczenie – wstawić ciasto do nagrzanego piekarnika do 180 C i piec 35-40 minut. Ciasto musi nabrać lekko złotego rumieńca.

Po ostudzeniu posypać cukrem pudrem.