Towarzyskie spotkanie? Mam dla Was pomysł na świetną przekąskę. Mini burgery z ogórkami, halloumi i ajwarem, przyrządza się szybko, są smaczne i w sam raz dla większej ilości osób :)
bułki:
- 200 g mąki pszennej
- 20 g drożdży
- 1 jajko
- łyżeczka cukru
- szczypta soli
- łyżka ostrej papryki mielonej
- 80 ml maślanki
- 60 ml oleju
- żółtko do posmarowania
- łyżeczka sezamu
- łyżeczka czarnego sezamu
dodatki:
- 16 łyżeczek łagodnego ajwaru
- 4 duże korniszony
- 200 g sera halloumi
- łyżeczka oliwy
Przygotowujemy bułeczki.
Drożdże zasypujemy cukrem i odstawiamy aż się rozpuszczą.
Maślankę roztrzepujemy z jajkiem oraz olejem.
Mąkę mieszamy z solą i papryką.
Dodajemy do niej mokre składniki oraz rozpuszczone drożdże.
Wyrabiamy na gładkie ciasto i odstawiamy, aż podwoi objętość.
Wyrośnięte ciasto dzielimy na 16 części.
Gotowe kuleczki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Smarujemy żółtkiem i posypujemy sezamem.
Pieczemy około 10 minut w 180 stopniach.
Ser halloumi kroimy na 16 kawałków.
Na rozgrzanej, lekko natłuszczonej patelni grillowej smażymy go z obu stron na rumiano.
Ogórki kroimy na grube plasterki.
Upieczone bułeczki przekrawamy.
Każdą smarujemy łyżeczką ajwaru.
Układamy na nich po kawałku sera i po plasterku ogórka.
Smacznego :)
Brak komentarzy