niedziela, 20 sierpnia 2017

Szynka duszona z pieczarkami.



To danie możecie przyrządzić na obiad, ale też na imprezę, jako danie na ciepło.
Tym razem zrobiłam szynkę, ale inne mięso też się sprawdzi. Bardzo dobrze w tej
wersji smakuje karczek.


Składniki:
kawałek szynki (u mnie około 1 kg)
1/2 kg. pieczarek
1 duża cebula
ząbek czosnku
750 ml. gorącej wody
1 łyżeczka czosnku granulowanego
1 łyżeczka ziół prowansalskich
1/2 łyżeczki papryki słodkiej
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka wegety
na czubku łyżeczki pieprzu
4 łyżki przecieru pomidorowego, domowego lub z kartonu
trochę mąki
trochę oleju

Wykonanie:
Szynkę pokroić na plastry. Obtoczyć w mące i obsmażyć na patelni.
Przyprawy  wrzucić  do rondelka, dodać przecier i gorącą wodę. Wymieszać.
Obsmażoną szynkę zalać wodą z przyprawami. Przykryć i dusić na malutkim gazie.
Na osobnej patelni podsmażyć cebulę pokrojoną w pióra, dodać pokrojony drobno
czosnek i pokrojone w plastry pieczarki. Smażyć razem kilka minut.


 Podsmażone pieczarki dodać do szynki.


Dusić pod przykryciem w sumie około 1,5 godziny.
W między czasie sprawdźcie jak smakuje sos, bo być może trzeba go jeszcze
przyprawić. Gotowy sos można zagęścić mąką.









Brak komentarzy:

Prześlij komentarz