Juicy colorful spicy heaven


czyli witaminowa sałatka z polędwicą





Koniec lata, słońca coraz mniej, deszczu więcej. 
Kontrast kolorów natury rośnie, stają się coraz bardziej nasycone, cieszą oczy.
Organizm domaga się lekkiego dania, nasyconego świeżymi warzywami, które świeżo co dostarczyła nam natura. Dania, nasyconego cała gamą smaków, ostrością sosu dającą kontrastu słodkości dojrzałym warzywom.
Dla wegetarian/wegan polecam wersję bez polędwicy. Dla tych co jedzą wszystko z pyszną grilowaną poledwicą :D

Danie: 2-3 osoby 
Przygotowanie: 20 minut

Składniki sałatki:
  • garść świeżej rukoli
  • garść świeżych liści szpinaku baby
  • garść posiekanego pora (ok 5 cm)
  • 1/2 długiej słodkiej świeżej czerwonej papryki
  • 10 świeżych słodkich pomidorków koktajlowych
  • garść posiekanej świeżej natki kolendry
  • 100 g ugotowanego ryżu (jaśminowy, długi lub paraboilled


Składniki sosu sałatki:
  • 2 garście świeżej natki pietruszki
  • 1 łyżka marynowanych paryczek jalapeño 
  • 1/2 świeżej papryczki chili
  • 2 łyżki marynaty ze słoika z papyczek jalapeño
  • 2 łyżki wody
  • wyciśnięty sok z 1/2 limonki
  • 1 pełna łyżka miodu
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
Wszystko dodać do blendera, zmiksować na gładki płyn. Gotowe :D


Składniki na polędwicę grillowaną:

  • 1 mała lub 1/2 dużej polędwicy wieprzowej
  • 1 łyżka musztardy
  • 1 łyżka miodu
  • 3 ząbki czosnku
  • szczypta soli
  • 1/2 soku z cytryny lub limonki
  • 1/2 łyżki oliwy z oliwek
  • szczypta sypkiego chili lub roasted curry
Poledwicę polać oliwą, musztarda i wszytskimi pozostałymi składnikami. Namaścić całą polędwicę powstałym sosem. Górną część polędwicy naciąć nożem, w powstałe nacięcia powkładać nacięte na pół ząbki czosnku. Zamarynować minimum 30 min. Najlepiej na całą noc.

Przygotowanie:

Zaczniemy od wyłożenia polędwicy na żaroodporne naczynie, wyłożone papierem do pieczenia lub folia alu.
Wkładamy do nagrzanego piekarnika 200-220 C i pieczemy ok 15 min. W miedzy czasie obracamy. Możemy użyć grillowanej patery, lub prawdziwego grilla. Polędwicę pieczemy w całości.

Na osobnym płaskim naczyniu, układamy salatę, rukolę, szpinak, pokrojoną parykę, posiekaną bardzo drobno kolędrę oraz pora.
Posypujemy ciepłym ryżem. Lekko mieszamy.



Podpieczoną polędwicę wyciągamy z pieca lub grilla, i plastrujemy ją na ok 1,5 cm kawałki. Układamy na gorącej patelni, opiekamy z obu stron.

Układamy polędwicę na  sałacie, posypujemy plasterkami pomidorków koktajlowych oraz polewamy sosem. Lekko mieszamy.

Gotowe :D

Eksplozja smaków gwarantowana! :D

Smacznego!





Comments

Popular Posts