Maliny są dobre na wszystko, są lekiem na całe zło:) Jako że sezon na maliny już się rozpoczął, korzystajmy z tego co oferuje nam lato. Do tego maliny dostarczają cały szereg wartości odżywczych do naszego organizmu:) Nasze babcie nieustannie przy przeziębieniach dolewały nam soku z malin do herbaty, smakosze alkoholi robią z nich nalewki, są pyszne nawet przetworzone jako konfitury w ciastach, naleśnikach, czy innych deserach. Maliny mogą zastąpić również słodycze, warto zaznaczyć, że mają niewiele kalorii. Są doskonałym produktem dla osób, które są stosują diety niskokaloryczne.
Składniki (na jeden talerz - możemy porcje zwiększać według potrzeb):
Dressing:
Składniki (na jeden talerz - możemy porcje zwiększać według potrzeb):
2 garści mixu sałat (sałatka doskonale będzie smakować z roszponką),1/2 kulki sera mozzarella,1/3 czerwonej cebuli, duża garść malin, pestki słonecznika, (opcjonalnie możemy dodać garść pomidorków koktajlowych)
Dressing:
1 łyżka miodu,1 łyżeczka soku z cytryny, odrobina oregano, bazylii, chilli oraz sól, pieprz
(można użyć gotowej mieszanki ziół włoskich)
Sałatkę możemy jeść samą, ale znakomicie będzie pasowała np. do grillowanej piersi z kurczaka czy indyka.
Komentarze
Prześlij komentarz