AdSense

środa, 16 sierpnia 2017

Jabłecznik rumowy

               Bardzo stary przepis na aromatyczne, wilgotne ciasto z nadzieniem jabłkowym. Polecam szczególnie miłośnikom ciast z nutą alkoholu. 



Ciasto:
250 g margaryny
5 jajek
250 g cukru
35 dag mąki
3 łyżki śmietany
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 opakowanie cukru wanilinowego
3 łyżki kakao

1 kg jabłek

Forma 25x34 wyłożona papierem do pieczenia

          Margarynę utrzeć z cukrem. W tracie ucierania dodawać po jednym żółtku. Gdy masa będzie puszysta dodać mąkę  wymieszaną z proszkiem do pieczenia i śmietanę, a na końcu pianę z białek. Ciasto podzielić na dwie części. Do jednej dodać kakao. Ciemne ciasto wyłożyć do formy. Obrane jabłka zetrzeć na grubej tarce bezpośrednio na ciasto. Delikatnie, małymi porcjami wyłożyć na jabłka jasne ciasto. Piec około 40 minut w temperaturze 180o. Upieczone ciasto wystudzić, a następnie oblać lukrem.

Lukier:
200 g cukru
3 łyżki rumu
2 łyżki wody
2 łyżki masła

          Wszystkie składniki umieścić w naczyniu. Mieszając doprowadzić do wrzenia.Chwilę gotować na małym ogniu, po czym zdjąć z ognia i mieszać jeszcze chwilę do uzyskania jednolitej, gładkiej polewy. Gorący lukier wylać na ciasto.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

AdSense