czwartek, 17 sierpnia 2017

MAKARON Z KREWETKAMI I KURKAMI W LEKKIM ŚMIETANOWYM SOSIE


Dziś mam dla Was mój mały eksperyment: makaron z krewetkami i kurkami w delikatnym śmietanowym sosie... Postanowiłam połączyć, wydawać by się mogło, zupełnie różne składniki i zobaczyć co mi z tego wyjdzie... Okazało się, że danie jest tak pyyyyyyszne, że aż sama byłam zaskoczona smakiem! 🤗😋 
Krewetki doprawiłam czosnkiem oraz papryczką chili na lekko pikantnie, kurki natomiast przesmażyłam z szalotką na odrobinie oleju z dodatkiem masła. Do tego ugotowany al dente makaron (polecam rurki), troszkę śmietanki kremówki i świeżo siekana natka pietruszki i mamy genialny obiad lub kolację 👍🍝
Opisałam Wam bardzo szczegółowo sposób przygotowania tego makaronu i tekstu troszkę jest, ale zapewniam Was, że danie robi się błyskawicznie - dokładnie tyle czasu, ile gotuje się makaron 😊 Nie pozostaje mi nic innego, jak życzyć Wam smacznego! 


SKŁADNIKI (na ok. 2-3 porcje):

  • 200 g makaronu (dowolny rodzaj, użyłam rurki)
  • 4 łyżki oleju
  • 1 szalotka
  • 2 łyżeczki masła 
  • 200 g kurek
  • 200 g krewetek 
  • 2 ząbki czosnku
  • 3-4 cm kawałek papryczki chili
  • odrobina chili suszonego lub w płatkach 
  • 4 łyżki siekanej świeżej natki pietruszki
  • 0,5 szklanki śmietany kremówki 
  • sól
  • świeżo zmielony pieprz 


WYKONANIE:
Makaron ugotuj al dente w osolonej wodzie. Odcedź i odłóż na bok.
Na głębokiej patelni rozgrzej 2 łyżki oleju i 1 łyżeczkę masła, zeszklij na tym posiekaną drobno szalotkę ze szczyptą soli. 
Dodaj do tego dokładnie wyczyszczone kurki, posól i popieprz je, zamieszaj i smaż całość około 7-8 minut od czasu do czasu mieszając. Podsmażone kurki przełóż na talarzyk.
Krewetki, jeśli są mrożone, wrzuć do garnka z mocno ciepłą wodą i pozostaw do rozmrożenia. Następnie odlej wodę i osusz je dokładnie ręcznikiem papierowym.
Na tę samą rozgrzaną patelnię wlej pozostałe 2 łyżki oleju i 1 łyżeczkę masła, rozpuść je i dorzuć papryczkę chili drobno pokrojoną (bez pestek). Teraz wrzuć krewetki, posyp je suszonym chili lub w płatkach, 2 łyżkami natki pietruszki, podsmaż je około 2 minuty z jednej strony. Przerzuć krewetki na drugą stronę i dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, posól i popieprz do smaku, delikatnie zamieszaj i smaż kolejne 2-3 minuty.
Do krewetek dodaj kurki z cebulką, podsmaż całość 1 minutę , a następnie wrzuć makaraon. Wlej śmietankę,  dosyp pozostałe 2 łyżki natki pietruszki, dokładnie wymieszaj. Gotowe! Smacznego!

8 komentarzy:

  1. Pyszota <3
    https://julias-cooking.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. Jak ja kocham krewetki! W końcu znalazlam dobry przepis do ich wykorzystania ;P

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Malwina, bardzo mnie to cieszy i liczę, że będziesz naprawdę zadowolona z tego dania :)

      Usuń
  3. Uwielbiam krewetki, połączenie z makaronem i pozostałymi dodatkami wygląda wyśmienicie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Adrian, musisz zatem koniecznie przygotować to danie, na pewno będziesz zachwycony! :)

      Usuń
  4. Pyszne❤️ dodałam od siebie jeszcze trochę szpinaku i tak samo wymiata ❤️ dziękuję

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo proszę i ogromnie się ciesze :) Wspaniały pomysł, ze szpinakiem danie musiało smakować rewelacyjnie! :)

      Usuń

Ślicznie dziękuję za pozostawiony komentarz :)

TOP