czwartek, 17 sierpnia 2017

Francuskie trójkąciki nadziewane twarogiem i borówkami


  Te nadziewane twarogiem i borówkami amerykańskimi ciasteczka powstały zupełnie przypadkiem, gdy nie wiedziałam co zrobić z nadmiarem owoców, którymi obdarowała nas rodzina. Wymyśliłam więc trójkąciki z ciasta francuskiego i wyszło całkiem smacznie, w każdym razie na deser ciasteczka sprawdziły się idealnie, bo takie świeżo upieczone i chrupiące są najlepsze :)




Składniki na ok. 6-8 szt.:
  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • ok. 150 g twarogu półtłustego
  • 2 łyżki śmietany 12%
  • 2-3 łyżki cukru
  • 3 duże garści borówek amerykańskich
  • 1 jajko
  • cukier puder

  W miseczce wymieszać twaróg ze śmietaną i cukrem. Dorzucić borówki i część z nich porozgniatać widelcem, a część pozostawić w całości, wymieszać z twarogiem. Ciasto francuskie pokroić na kwadraty, na środku każdego kwadrata ułożyć łyżkę twarogu z borówkami. Brzegi ciasta posmarować rozbełtanym jajkiem, złożyć je w poprzek na pół tak, aby powstał trójkąt. Dodatkowo sklejone brzegi trójkąta można docisnąć ząbkami widelca. Wierzch każdego trójkąta posmarować jajkiem. Piec ok. 20-25 minut w temperaturze 180 stopni C, aż do zrumienienia. Po przestudzeniu oprószyć cukrem pudrem.



9 komentarzy: