czwartek, 17 sierpnia 2017

Sos pomidorowy z pieczarkami

Pyszny aromatyczny sos pomidorowy zrobiony na bazie passaty Jamar. sos ten robiłam z domowego przecieru i muszę stwierdzić że passata w niczym nie odbiega smakiem od tej domowej. Sos wyszedł taki sam jak zawsze robię. Nie ma żadnych udziwniaczy smakowych co jest bardzo ważne dla mnie. Mogę z czystym sumieniem polecić.
















700 ml passaty pomidorowej Jamar
2 cebule
70 dkg piersi z kurczaka
2 ząbki czosnku
sól, pieprz
bazylia świeża
bazylia i oregano suszone
zioła prowansalskie
tymianek świeży
5 dkg parmezanu
olej rzepakowy
400 g makaronu spaghetti
30 dkg pieczarek


 Piersi z kurczaka mielę maszynką do mięsa.
Cebule kroję drobno, przesmażam na oleju, dodaję mięso mielone i dalej przesmażam, wlewam passatę pomidorową i na wolnym ogniu gotuję, aż sos zrobi się gęsty. Dodaję bazylię i tymianek świeży pokrojony, doprawiam, solą, pieprzem, bazylią i oregano, i ziołami prowansalskimi. W między czasie gotuję makaron aldente w osolonej wodzie. Pieczarki myję i kroję i przesmażam na oleju. Na końcu doprawiam solą i pieprzem. Makaron podaję z sosem, pieczarkami i parmezanem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz