wtorek, 15 sierpnia 2017

Dżem śliwkowy.








Składniki :
1 i 1/2 kg dojrzałych śliwek węgierek
60 dkg cukru
Sposób wykonania :
 śliwki opłucz, osusz, przepołów na połowę , usuń pestki. śliwki pokrój na ćwiartki, wsyp do rondla, wymieszaj z cukrem. Odstaw pod przykryciem na kilka godzin. Następnie rondel postaw na mały ogień i wolno doprowadź do zagotowania, od czasu do czasu zamieszaj. Smaż na małym ogniu, pamiętając o zamieszaniu co pewien czas, do momentu, aż owoce zrobią się szkliste, a masa zgęstnieje. Gorący dżem przełóż do słoiczków, szczelnie zamknij wieczkami. Pasteryzuj przez 10-15 minut. Gotowy dżem przechowuj w ciemnym i chłodnym pomieszczeniu. 
 Dżem doskonale nadaje się do smarowania pieczywa lub jako dodatek do słodkich wypieków np. kruche babeczki.
 Rada : Jeśli chcesz możesz dodać podczas smażenia do dżemu 2 gwiazdki anyżu gwieździstego lub kilka goździków, wtedy Twój dżem nabierze ładnego aromatu i smaku. Na końcu smażenia wyjmij anyż lub goździki z masy.
 Najlepsze na dżem śliwkowy są śliwki dobrze dojrzałe, gdy skórka śliwki zaczyna się lekko marszczyć przy ogonku. Takie śliwki są najsłodsze i mają cudowny aromat. 



                     Życzę udanych przetworów !


     

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz