Czekoladowe ciasto z truskawkami

 Dawno nie piekłam nic z truskawkami a truskawki są dostępne w sklepach ;) Polecam to czekoladowe ciasto z truskawkami. Bardzo smaczne jest połączenie czekolady z truskawkami , przełożone lekkim kremem. 

Wymiary blaszki: 24 x 28 cm
Temp. pieczenia : 180 C
Czas pieczenia : 20 minut



Składniki:

  • 4 jajka
  • 180 g cukru
  • 1 op. cukru wanilinowego 16 g
  • 120 g mąki
  • 20 g kakao
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
Krem:

  • 300 ml mleka
  • 1 op. budyniu waniliowego
  • 250 g masła
  • 250 g truskawek
 
 Dodatkowo:

  • galaretka wiśniowa lub truskawkowa
  • 20 g pistacji
Sposób wykonania:

Ciasto :

  1. Jajka ucieramy ze 100 g cukru i cukrem wanilinowym.
  2. Dodajemy mąkę pomieszaną z kakao , proszkiem do pieczenia i przesianą.
  3. Ciasto wylewamy na blaszkę pokrytą papierem do pieczenia.
  4. Biszkopt pieczemy ok. 20 minut w temp. 180 C.
  5. Po tym czasie studzimy i kroimy wzdłuż na dwie części.
Krem:

  1. Z mleka, 80 g cukru i budyniu , przygotowujemy gęsty krem.
  2. Masę studzimy i miksujemy z miękkim masłem na gładki krem.
 Czekoladowe ciasto z truskawkami:
  1. Połowę budyniu wykładamy na spodzie biszkoptu.
  2. Krem przykrywamy drugim blatem
  3. Wierzch smarujemy resztą kremu.
  4. Truskawki myjemy. wyjmujemy szypułki, kroimy na mniejsze kawałki i układamy je na cieście.
  5. Foremkę z ciastem wkładamy do lodówki .
  6. Wcześniej przygotowaną , tężejącą galaretkę wylewamy na wierzch ciasta.
  7. Wstawiamy do lodówki do stężenia.
  8. Posypujemy posiekanymi pistacjami .
  9. Chłodzimy w lodówce do całkowitego stężenia galaretki.
Smacznego :)

Komentarze

Popularne posty