wtorek, 15 sierpnia 2017

Bułki z jajkiem

Smaczna przekąska na każdą okazję: śniadanie, kolacja, na piknik, w podróż.


Ciasto drożdżowe jak na chleb z 1 kg mąki TYPu 450- 650, 40-50 g drożdży, 
2 szkl. ciepłej wody, łyżki cukru, łyżki soli, ugotowanego ziemniaka.. kliknij tutaj


Ciasto po wyrośnięciu zagniatamy, przesypujemy mąką i dzielimy na części.


Potem wałkujemy na placki 0,5 cm grubości i nakładamy ugotowane jajko.
Zawijamy jajka- opcjonalnie dodajemy zieleninę i układamy zawinięciem do spodu.


Tak przygotowane przykrywamy do wyrośnięcia na 20 minut.
W tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 200 st. C w funkcji góra/dół.


Przed pieczeniem smarujemy bułki rozbitym jajkiem i posypujemy nasionami.


Pieczemy w 200 st. C / 15-20 min. zależy od piekarnika.


Po wyjęciu czekamy około 15 min. na schłodzenie i już.


Smacznego !

4 komentarze:

  1. Piękne i bardzo smakowicie wyglądające bułeczki -:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam :) serdecznie polecam, bo smaczne :) Pozdrawiam :)

      Usuń
  2. Czy z jajkiem nie beda suche ? I czy mozna dacplaster sera i jajko ?ser nie wyplynie przypadkiem....odkrylam twoja strone i wlasnie wybieram sie na piknik ,z przyjemnoscia wyprobuje pare twoich wypiekow,,,,pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ...To zrób sobie z salami i cebulką, z serem jak najbardziej, z parówką :) włóż to co lubisz :) Nic nie jest za suche, z tego ciasta możesz zrobić chleb, bułki... nawet bez dodatków...jest ugotowany i rozgnieciony ziemniak jako naturalny spulchniacz... :) Pozdrawiam !

      Usuń