13 sierpnia 2017

SERNIK W CIEŚCIE CZEKOLADOWYM







SERNIK W CIEŚCIE CZEKOLADOWYM
Jeśli są tu wielbiciele mokrych, ciężkich ciast czekoladowych to ten sernik jest dla Was :D.
Jeśli są tu wielbiciele puszystych, lekkich serników to te ciasto też jest dla Was :D.
Połączenia murzynka i sernika. Klasyka z klasykiem. Pyszne połączenie. Ciasto, które wychodzi mi zawsze i znika w jeden wieczór. Ciekawe kolorystycznie, w cudowne małe łatki. Zaznaczam, że to duża blacha ciasta.  

~~SKŁADNIKI~~

Ciasto czekoladowe
  • mąka 2 szkl.
  • jaja 3 szt. ( osobno żółtka i białka )
  • cukier 3/4 szkl.
  • masło 125 g.
  • mleko 1 szkl.
  • cukier wanilinowy 1 op.
  • wódka 1 kieliszek
  • kakao prawdziwe 3 łyżki
  • proszek do pieczenia 2 łyżeczki 

Do garnka wlać mleko, dodać masło, kakao i cukry. Gotować na małym ogniu, aż składniki się połączą a cukier rozpuści. Zdjąć z palnika i ostudzić. Mąkę i proszek przesiać.  Dodać do masy czekoladowej wraz z żółtkami i wódką. Dokładnie zmiksować mikserem.

* białka na potem

Masa serowa
  • twaróg dwukrotnie zmielony 500 g.
  • jaja 4 szt. ( osobno żółtka i białka )
  • 1/2 szkl. cukru pudru
  • budyń waniliowy 2 op.
  • olej rzepakowy 4 łyżki
  • cukier wanilinowy 1 op.
W malakserze lub misce umieścić twaróg, żółtka, cukry i olej. Zmiksować na gładką masę. 
Białka ubić na sztywną pianę razem z białkami pozostałymi z ciasta czekoladowego. Białka podzielić na pół. Jedną połowę dodać do ciasta czekoladowego i delikatnie wymieszać. Drugą dodać do masy serowej i wymieszać delikatnie szpatułką.  Na blachę 25 x 35 cm, wyłożoną pergaminem wylać połowę ciasta czekoladowego. Wyrównać. Na ciasto czekoladowe nałożyć łyżką połowę masy serowej. Czynność powtórzyć. Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika do 170 stopni na około 40-45 minut, do suchego patyczka. 

Polewa
  • czekolada 200 g. 
  • olej ok. 5 łyżek
  • wódka 1/2 kieliszka
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej razem z olejem i wódką. Polewamy nią ostygnięte ciasto. 





6 komentarzy:

  1. Takiego ciasta nigdy nie jest za dużo ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ile kakaa i proszku do pieczenia powinnam dodać do ciasta?

    OdpowiedzUsuń
  3. Ile kakaa i proszku do pieczenia powinnam dodać do ciasta?

    OdpowiedzUsuń
  4. Witam, ciasto wygląda bardzo apetycznie i biorę się za pieczenie :-) tylko nie wiem czy budyń ma byc z cukrem czy bez?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bez cukru :) ale jak będzie z cukrem to nic się nie stanie :)

      Usuń

Dziękuje za każdy komentarz :) pozdrawiam serdecznie Kuchnia Paulettes.

Copyright © Szablon wykonany przez Blonparia