Gorączka zapraw rozpoczęta, dostaje jabłka od znajomych. Nawet tu w Anglii prawie w każdym ogrodzie rośnie jakaś jabłonka. 

mus jabłkowy

Wykonanie w thermomix na dole

Jabłka obrać ze skórki i wyciąć gniazda nasienne. Pokroić jabłka w cienkie plasterki. Do garnka wrzucić jabłka i gotować aż się rozgotują. Dużo mieszać. Dodać cukier i potarty na tarce imbir. Oczywiście wcześniej trzeba go oskrobać ze skórki. Gotować jeszcze 5 minut.

Wyparzyć słoiki i wlać gorący mus. Szybko zakręcić i przykryć słoiki grubym ręcznikiem i zostawić tak aż ostygnie.

marmolada z jabłek

Thermomix

  • do naczynia miksującego wrzucić obrany imbir, zmiksować 5s/ obroty 8
  • do naczynia miksującego wrzucić obrane i pokrojone jabłka, zmiksować 6s/obroty 6
  • gotować 15 minut, temp 100 C, obroty 2
  • dodać cukier, gotować 5 minut, temp 100 C, obroty 2
  • całość zmiksować 15 s / obroty 7
  • wylać mus do wyparzonych słoików, zakręcić
  • przykryć grubym ręcznikiem i zostawić aż ostygnie
  • KONSYSTENCJA MUSU JEST PUSZYSTA I GŁADKA