sobota, 12 sierpnia 2017

Pasztet z cukinii


Hej!
Dzisiaj w roli głównej cukinia. Nasze ulubione warzywo, bo można z niej wyczarować wspaniałe potrawy i nigdy nam się nie nudzi. Tym razem robiłam pasztet. Tak mnie troszkę kusiło by dorzucić smażonego boczku, ale w ostateczności zrezygnowałam, niech będzie wegetariański.

Potrzebujemy:

  • dorodną cukinię
  • 3 jajka
  • 1 szklanka płatków owsianych
  • pęczek natki
  • ½ papryki czerwonej
  • 1 cebula
  • 10 dag startego żółtego sera
  • sól
  • pieprz
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 3 łyżki (z górą) bułki tartej
  • olej do smarowania blaszki


Cukinię myjemy i ścieramy na drobnej tarce. Zostawiamy w sitku niech puści sok. Po odsączeniu soku dodajemy startą cebulę, pokrojoną paprykę, starty ser, przyprawy, jajka oraz płatki owsiane. Dokładnie mieszamy i wykładamy do nasmarowanych i wysypanych bułką tartą keksówek. Na wierzchu posypujemy bułką tartą (dosłownie odrobiną). Pieczemy około godziny na złoty kolor. Można jeść na gorąco, ale skoro mamy już w keksówkach to niech się schłodzi, ściągnie i można wtedy kroić na plastry. Wygląda i smakuje super. Smacznego.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz