Fasolkowo - kuskusowa sałatka

By 17:33

Na mojej działce sezon fasolkowy w pełni więc nie pozostaje mi nic innego jak przerabiać i jeść. Fasolka szparagowa świetnie nadaje się do wielu dań oraz sałatek. U mnie tym razem fasolka w połączeniu z delikatnym kuskusem i grillowaną piersią kurczaka. Pycha!!!


Składniki:

  • 1 czerwona papryka
  • mała puszka kukurydzy
  • 0,5 kg fasolki szparagowej
  • 2 piersi kurczaka
  • pęczek szczypiorku drobno pokrojonego
  • 200 g kuskusu
  • 1 łyżka musztardy rosyjskiej
  • 4-5 łyżek oliwy
  • pieprz
  • sól
  • 1 łyżka ulubionych suszonych ziół(np.kolendra, natka pietruszki, koperek)
  • 2 ząbki czosnku
Wykonanie:
  1. Paprykę pokroić w kostkę.
  2. Kukurydzę odcedzić i dodać do papryki.
  3. Fasolkę przekroić na pół i ugotować w osolonej wodzie ale tak żeby była jeszcze chrupka.
  4. Piersi kurczaka oprószyć solą i pieprzem i usmażyć na patelni grillowej lub na grillu. Po przestudzeniu pokroić w kostkę i dodać do pozostałych składników.
  5. Kaszkę kuskus przygotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  6. Kuskus i szczypiorek dodać do reszty składników.
  7. Z oliwy, musztardy, przeciśniętego przez praskę czosnku, ziół, soli i pieprzu zrobić sos. Dobrze wymieszać i dodać do sałatki. 



You Might Also Like

0 komentarze