Fasolkowo - kuskusowa sałatka
Na mojej działce sezon fasolkowy w pełni więc nie pozostaje mi nic innego jak przerabiać i jeść. Fasolka szparagowa świetnie nadaje się do wielu dań oraz sałatek. U mnie tym razem fasolka w połączeniu z delikatnym kuskusem i grillowaną piersią kurczaka. Pycha!!!
Składniki:
- 1 czerwona papryka
- mała puszka kukurydzy
- 0,5 kg fasolki szparagowej
- 2 piersi kurczaka
- pęczek szczypiorku drobno pokrojonego
- 200 g kuskusu
- 1 łyżka musztardy rosyjskiej
- 4-5 łyżek oliwy
- pieprz
- sól
- 1 łyżka ulubionych suszonych ziół(np.kolendra, natka pietruszki, koperek)
- 2 ząbki czosnku
- Paprykę pokroić w kostkę.
- Kukurydzę odcedzić i dodać do papryki.
- Fasolkę przekroić na pół i ugotować w osolonej wodzie ale tak żeby była jeszcze chrupka.
- Piersi kurczaka oprószyć solą i pieprzem i usmażyć na patelni grillowej lub na grillu. Po przestudzeniu pokroić w kostkę i dodać do pozostałych składników.
- Kaszkę kuskus przygotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
- Kuskus i szczypiorek dodać do reszty składników.
- Z oliwy, musztardy, przeciśniętego przez praskę czosnku, ziół, soli i pieprzu zrobić sos. Dobrze wymieszać i dodać do sałatki.
0 komentarze