SAŁATKA Z KALAFIORA DELIKATESOWA - do słoików na zimę
/
0
SAŁATKA Z KALAFIORA DELIKATESOWA - do słoików na zimę
Jak zrobić delikatesową sałatkę z kalafiora na zimę - sprawdzony przepis krok po kroku.
Niezwykle kolorowa i smaczna sałatka z kalafiora, papryki, cebuli, pomidorów oraz marchwi, przygotowana w słoikach na zimę. Wykonanie proste, może trochę długie. Polecam przepis, korzystajcie i ulepszajcie go! Pięknie pozdrawiam :) K.K.
SKŁADNIKI:
na około 2,5 litra sałatki
- ok. 1kg różyczek kalafiora (tj. jeden duży kalafior)
- 3 papryki
- 3 pomidory
- 2 marchewki
- 2 cebule
zalewa:
- 1/2 szklanki wody
- 1/2 szklanki oleju
- 1/2 szklanki octu 10% (można trochę mniej)
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżka soli
- 1 łyżeczka mielonej papryki (słodkiej lub ostrej-jak wolicie)
- 1 łyżeczka curry
- 1/2 łyżeczki kardamonu
- 2 łyżeczki przyprawy do kurczaka (ewentualnie)
PRZYGOTOWANIE:
Krok 1.
W garnku zagotowuję wodę, wrzucam różyczki kalafiora, gotuję powoli 5 minut - garnek przykrywam, zestawiam z ognia i odstawiam na 10 minut.
Krok 2.
Marchew ścieram na tarce o dużych oczkach, paprykę kroję w słupki, cebulę w pół-talarki, a pomidory w ósemki.
Krok 3.
Wszystkie warzywa, wraz z osączonym kalafiorem, mieszam w dużej misce.
Krok 4.
Przygotowuję zalewę:
do miseczki wlewam gorącą wodę, olej, ocet dodaję cukier oraz pozostałe przyprawy, dokładnie mieszam wszystkie składniki i wlewam do warzyw - odstawiam całość do macerowania przynajmniej na 1 godzinę (w chłodnym miejscu można nawet na noc).
Krok 5.
Zamarynowaną mieszankę warzywną rozkładam do czystych i wyparzonych słoików, szczelnie zakręcam i pasteryzuję .
Pasteryzacja:
- w garnku z wodą - dno garnka wykładamy czystą ściereczką, wkładamy słoiki, podgrzewamy. Kiedy woda zacznie wrzeć, pasteryzujemy słoiki przez 15-25 minut (w zależności od wielkości słoików ) wyjmujemy i odstawiamy do góry dnem do ostygnięcia;
- w piekarniku - wkładamy słoiki do zimnego piekarnika, ustawiamy temperaturę na 100- 120 stopni (w zależności od wielkości słoików) i pasteryzujemy przez 30 minut (licząc od czasu uzyskania pożądanej temperatury). Gorące słoiki wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do góry dnem do ostygnięcia.
- w garnku z wodą - dno garnka wykładamy czystą ściereczką, wkładamy słoiki, podgrzewamy. Kiedy woda zacznie wrzeć, pasteryzujemy słoiki przez 15-25 minut (w zależności od wielkości słoików ) wyjmujemy i odstawiamy do góry dnem do ostygnięcia;
- w piekarniku - wkładamy słoiki do zimnego piekarnika, ustawiamy temperaturę na 100- 120 stopni (w zależności od wielkości słoików) i pasteryzujemy przez 30 minut (licząc od czasu uzyskania pożądanej temperatury). Gorące słoiki wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do góry dnem do ostygnięcia.
Smacznego :)
Polecam także przepis na sałatkę z cukinii po koreańsku>>>
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz