Clafoutis to pieczony deser, który pochodzi z Francji. Aby nieco udziwnić dania na moim blogu postanowiłam przygotować to danie w wersji wytrawnej. Jest to nic innego jak zapiekane ciasto naleśnikowe. U mnie z kwiatami cukinii nadzianymi pleśniowym serem i orzechami włoskimi. Jest z pewnością inaczej niż można to sobie wyobrazić i bardzo, bardzo smacznie!

Składniki (na 2 porcje):
  • 10 kwiatów cukinii 
  • 50 gram sera z niebieską pleśnią 
  • 50 gram orzechów włoskich 
  • 3 łyżki mąki orkiszowej typ 2000
  • 2 jaja 
  • 1/2 szklanki mleka 
  • szczypta soli i pieprzu oraz oregano 
Kwiaty cukinii umyj, osusz i usuń pręciki. Ser pokrój w kostkę a orzechy posiekaj. Wymieszaj składniki i nadziej nimi kwiaty. Tak przygotowane kwiaty ułóż w naczyniu żaroodpornym. Mąkę, mleko i jaja oraz przyprawy wymieszaj i zalej ciastem kwiaty. Zapiecz w piekarniku nagrzanym do 175 stopni przez 25 minut. Podaj od razu. 

Smacznego, Klaudia. 





Brak komentarzy