6 lipca 2017

Domowy budyń

 

     Hej 😊   
 Dzisiaj przygotowałam dla Ciebie przepis na domowy budyń waniliowy z nasionami chia. Prawdziwy i domowy budyń o smaku wanilii. Idealny na śniadanie, do szkoły czy pracy. A dzięki nasionom chia staje się doskonałym źródłem białka. Chia zawiera 30% kwasów omega-3 oraz 40% kwasów omega-6. Zakłada się, że jest to optymalna równowaga egzogennych kwasów tłuszczowych. Nasiona szałwi hiszpańskiej bo tak nazywana jest ta roślina spowalniają wchłanianie cukrów i pomagają regulować ich poziom we krwi oraz zapewniają uczucie sytości na długo, więc warto je wprowadzić do diety.


Składniki na 3 porcje (lub 6 małych):
  • 500 ml mleka  (2 szklanki)
  • 1 łyżka masła lub oleju kokosowego
  • 3 łyżki cukru z prawdziwą wanilią lub 8 g cukru waniliowego
  • 2 łyżki skrobi ziemniaczanej
  • 2 żółtka
  • aromat waniliowy
  • 1 łyżeczka nasion chia (można dodać również siemię lniane)
 Dodatkowo:
  • 4 kostki gorzkiej czekolady   
  • opcjonalnie 2 łyżeczki oleju kokosowego lub masła
Przygotowanie:
1,5 szklanki mleka zagotować z masłem, cukrem, aromatem z wanilii i nasionami chia. Pozostałe pół szklanki mleka zmiksować  ze skrobią ziemniaczaną i żółtkami. Dodać do gotującego się mleka, natychmiast obniżyć moc na palniku i mieszać intensywnie, do zagotowania. Gotować minutę.
Nalać do opłukanych zimną wodą salaterek. Gorzką czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej (można dodać 2 łyżeczki oleju kokosowego lub masła ). Udekorować.
Smacznego 😊





Dziękuję 💓
#budyn#wanilia#nasionachia#gorzkaczekolada#budynwaniliowy








2 komentarze: