.

sobota, 12 kwietnia 2014

Fińskie zielone naleśniki.


Green pancakes.



Fińskie naleśniki przygotowałem wg przepisu z M.E.Halbańskiego. Szpinakowe naleśniki są delikatne i pulchne chociaż cieniutkie. Przymierzam się do wykorzystania przepisu bez szpinaku. Myślę, że warto.
 
Składniki.
100g szpinaku
125 ml mleka
1 jajko
50g mąki
1 łyżka masła klarowanego
1/2 łyżeczki cukru
1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
sól

Wykonanie.
Mąkę przesiać. Wlać mleko, szczyptę soli i startą gałkę muszkatołową. Zmiksować.
Stopić masło. Wlać do ubitej masy i wymieszać.
Jajko utrzeć z cukrem.
Dokładnie wymieszać z ubitą masą.
Szpinak umyć, sparzyć, osuszyć i posiekać.
Dodać do ciasta i wymieszać.
Smażyć cienkie naleśniki na patelni lekko posmarowanej olejem.
Usmażyłem 4 duże naleśniki.
Podawać jako gorącą przystawkę lub danie kolacyjne.

7 komentarzy:

  1. Bardzo fajne, podoba mi się dodatek szpinaku.

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetnie wyglądają te Twoje zielono-żółte naleśniki. Doskonały pomysł na urozmaicenie takiego dania :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ale świetny kolorek, niestety mam tylko mrożony szpinak, nie wiem czy pasuje?

    OdpowiedzUsuń
  4. Idealny wygląd i smak:)) Kiedyś smażyłam podobne tylko zamiast szpinaku dodałam jarmuż .

    OdpowiedzUsuń
  5. Una idea excelente para sorprender a tus invitados, delicioso.

    OdpowiedzUsuń
  6. Piękne, optymistyczne naleśniki :)
    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń