A do popołudniowej kawy lub herbaty polecam Wam pyszne małe kruche szarlotki. Delikatne, uroczo prezentujące się na talerzach, proste w przygotowaniu i to cynamonowo-jabłkowe nadzienie… dla mnie małe słodkie niebo. Musicie spróbować 🙂
Pyszne jabłko z cynamonem (niskosłodzone), którym możecie nadziać swoje małe kruche szarlotki możecie nabyć w Delikatesach polskich. Warto tam zajrzeć i poznać bogactwo wspaniałych polskich produktów
Składniki: (w zależności od użytych foremek na 5 do 7 sztuk)
- 300 g mąki pszennej
- 3 żółtka
- 140 g margaryny lub masła
- 3 łyżki cukru pudru
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- jabłko z cynamonem niskosłodzone – do nabycia w Delikatesy Polskie
- cukier puder do oprószenia
Przygotowanie:
Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy 3 żółtka, posiekaną margarynę, cukier puder i proszek do pieczenia. Zagniatamy ręką gładkie ciasto.
Foremki (u mnie z wyjmowanym dnem) smarujemy delikatnie margaryną. Następnie każdą wylepiamy ciastem, ja zgniatam kawałek ciasta w rękach tworząc a la placuszek, wkładam do foremki i ugniatam palcami, aby wypełnić całą foremkę i jej brzegi. Kawałek ciasta zostawiamy w misce, aby późnej zrobić z niego „łatki”.
Wylepione ciastem foremki i resztę ciasta na „łatki” wkładamy na 10 minut do lodówki. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni (u mnie grzanie góra-dół). Nasze spody podpiekamy 15 minut. Po tym czasie wyjmujemy z piekarnika, napełniamy jabłkiem z cynamonem (brzegi zostawiamy wolne, u mnie po 3 łyżeczki z górką jabłka z cynamonem). Na wierzch rwiemy w palcach kawałki ciasta tworząc z nich a la „łatki”.
Małe szarlotki wkładamy do piekarnika i pieczemy do ładnego zarumienienia wierzchu około 20-25 minut. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego